IFA 2023: Ανασκόπηση της 2ης ημέρας από τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή έκθεση τεχνολογίας

7 μήνες πριν
qi2 booth

Γνώριζες ότι στην έκθεση IFA 2023 παρουσιάστηκαν οι πρώτες συσκευές που ακολουθούν το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi2; Και όμως, ορισμένες εταιρείες «πρόλαβαν» να έχουν ορισμένα τέτοια προϊόντα στα περίπτερα τους, μεταξύ των οποίων ήταν οι Anker και Belkin. Ας τα δούμε παρακάτω μαζί με μερικές ακόμα επισκέψεις μας σε εκθεσιακούς χώρους τη δεύτερη μέρα παρουσίας μας στην έκθεση.

BELKIN

Ξεκινώντας από την BELKIN, η εταιρεία είχε στο περίπτερο της τους τελευταίας γενιάς ασύρματους φορτιστές της που «περιμένουν» τα νέας γενιάς smartphones με υποστήριξη Qi2. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι κάτοχοι smartphones Android που… ζήλευαν τους κατόχους iPhone, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν και πολύ για να απολαύσουν τα οφέλη μίας αντίστοιχης με το «MagSafe» λύσης. 

Και αυτό ακριβώς κάνει το Qi2, παίρνει δηλαδή τα καλύτερα στοιχεία της τεχνολογίας MagSafe -όπως τους μαγνήτες που διασφαλίζουν ότι το κινητό και η βάση φόρτισης ή ο φορτιστής είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους- και τα καθιστά διαθέσιμα σε όλους τους κατασκευαστές (και όμως, η Apple έδωσε το πράσινο φως στο Wireless Power Consortium που καθορίζει τις προδιαγραφές του προτύπου Qi ώστε να παραχωρήσει τύπου MagSafe δυνατότητες στις συσκευές Android). Αυτή η δυνατότητα, προκύπτει από το Magnetic Power Profile που ενεργοποιείται με το πρότυπο Qi2. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε ποια κινητά Android θα είναι τα πρώτα που θα αξιοποιούν τις προδιαγραφές του πρότυπου ασύρματης φόρτισης Qi2 ωστόσο ξέρουμε ότι η BELKIN τα περιμένει με… ανοικτή αγκαλιά καθώς έχει ήδη έτοιμη τη σειρά BOOST↑CHARGE με το PRO 3-in-1 Wireless Charging Pad με Qi2 και το Convertible Qi2 Wireless Pad to Stand.
 

Το πρώτο διαθέτει μία κύρια βάση που επιτρέπει στο συμβατό με Qi2 κιτ να παρέχει ισχύ έως και 15W και ένα μία δευτερεύουσα βάση συμβατή με Qi που θα παρέχει 5W σε άλλες συσκευές που είναι φιλικές προς το πρότυπο Qi. Φυσικά, διατηρεί τη συμβατότητα του με την τεχνολογία MagSafe και τις θήκες iPhone. Μια θύρα USB-C στο πλάι επίσης επιτρέπει στον χρήστη να συνδέσει ένα dongle για την γρήγορη φόρτιση των νεότερων μοντέλων Apple Watch κ.ά. Το BOOST↑CHARGE Convertible Qi2 Wireless Pad to Stand εν τω μεταξύ εναλλάσσεται μεταξύ των λειτουργιών επίπεδης βάσης και κάθετης βάσης ώστε να μπορείς να «ασφαλίσεις» το κινητό σου σε όρθια σχεδόν θέση για να πραγματοποιείς κλήσεις ή να παρακολουθείς βίντεο την ώρα που φορτίζει.

Στο περίπτερο της, η εταιρεία BELKIN είχε διάφορους επίσης GaN φορτιστές μεταξύ των οποίων και ένα μοντέλο (BOOST↑CHARGE PRO 140W 4-Port GaN Wall Charger) με τέσσερις υποδοχές (τρείς USB-C και μία USB-A) και δυνατότητα παράδοσης ισχύος έως και 140W για να φορτίσεις σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή USB που έχεις στη διάθεση σου.

ANKER

Η εταιρεία ANKER είχε και αυτή στο περίπτερο της βάσεις φόρτισης, φορτιστές και σταθμούς φόρτισης με υποστήριξη Qi2 κυρίως από τη σειρά MagGo. 

Η σειρά MagGo της εταιρείας είναι πλήρως συμβατή με την τεχνολογία MagSafe της Apple, ωστόσο πλέον, θα μπορεί να παρέχει υψηλή ταχύτητα ασύρματης φόρτισης ανεξαρτήτως του OS που τρέχει η συσκευή σου. Το πρώτο προϊόν που είδαμε στο περίπτερο της είναι το MagGo Powerbank Qi2 10.000mAh, ένα συμπαγές powerbank με ενσωματωμένη βάση στήριξης, οθόνη LCD που δείχνει το επίπεδο πλήρωσης της ενσωματωμένης μπαταρίας και μια θύρα USB-C που μπορεί να προσφέρει έως και 27W.

Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο και στο περίπτερο της ANKER είναι η συμβατότητα με τα νέα κινητά που θα υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση Qi2, η οποία χρησιμοποιεί ενσωματωμένους μαγνήτες για να διατηρήσει το κινητό στη θέση του και να το ευθυγραμμίσει ώστε να φορτίζεις με 15W. Η μαγνητική ασύρματη φόρτιση δεν είναι κάτι καινούργιο για τους κατόχους iPhone ωστόσο καθώς η Apple επέτρεψε στην κοινοπραξία Wireless Power Consortium να χρησιμοποιήσει το «μαγνητικό προφίλ» πολλοί κατασκευαστές τηλεφώνων αναμένεται να παρουσιάσουν συμβατές συσκευές και αξεσουάρ. 

Ανάμεσα στα προϊόντα που είδαμε στο περίπτερο της εταιρείας στη φετινή έκθεση IFA ήταν το Nano Power Bank 30W, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο καλώδιο USB-C που λειτουργεί και ως…. λουράκι. Εκτός του ότι χρησιμεύει για να κρατάς τη μονάδα των 10.000mAh στα χέρια σου, σου γλιτώνει και από το να χρειάζεται να έχεις μαζί σου ένα καλώδιο USB-C για τη φόρτιση των συσκευών σου. Υπάρχει επίσης και το Nano Power Bank 22.5W που είναι οικονομικότερο αλλά έχει τη μισή χωρητικότητα μπαταρίας (5000mAh).

AVM FRITZ 

Η γνωστή, για τις κορυφαίες συσκευές ασύρματης/ενσύρματης δικτύωσης και ευρυζωνικής σύνδεσης AVM FRITZ, είχε στο περίπτερο της διάφορες νέες συσκευές, οι οποίες υποστηρίζουν το πρότυπο WiFi 7 (πέρα από το WiFi 6E), 2.5GbE κ.ά. 
 
Το πρώτο προϊόν που είδαμε στο περίπτερο της εταιρείας είναι το FRITZ!Box 5690 Pro, ένας future-proof και all in one δρομολογητής που αξιοποιεί τόσο την τεχνολογία DSL (περιλαμβάνει 35b vectoring έως 300 Mb/s) όσο και την τεχνολογία οπτικών ινών (υποστηρίζει τα πρότυπα GPON έως και 2,5Gb/s και AON έως 1Gb/s) καθώς και την τεχνολογία WiFi 7. Είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένη υποστήριξη για WiFi 7, DECT, Zigbee και έρχεται με ισχυρό 2.5GbE LAN ενώ προσφέρει και tri-band mesh routing στις μπάντες 2,4GHz, 5GHz και 6GHz με ρυθμούς δεδομένων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 18,5Gb/s. 

To μοντέλο FRITZ!Box 6670 Cable είναι ένα DOCSIS 2.1 router με channel bonding με 2×2 OFDM (A) και 32×8 SC-QAM, υποστήριξη Mesh WiFi (2x2 στα 2.4GHz και 5GHz), υποστήριξη WiFi 7, μία υποδοχή 2,5GbE και τέσσερις υποδοχές 1GbE, τηλεφωνία μέσω DECT, IP/SIP καθώς και μία αναλογική τηλεφωνική σύνδεση (FXS). Επίσης υποστηρίζει τεχνολογίες έξυπνου σπιτιού μέσω της υποστήριξης των προτύπων DECT ULE και Zigbee (σύντομα και Matter) κ.ά. Το τρίτο προϊόν που μας εντυπωσίασε στο περίπτερο της AVM FRITZ είναι το προϊόν mesh WiFi με την ονομασία FRITZ!Powerline 1240 AX, το οποίο έχει σχεδιαστεί για FRITZ!Mesh και διασφαλίζει τη παράδοση δεδομένων με ταχύτητες έως και 1200Mbit/s μέσω των υφιστάμενων γραμμών ρεύματος στο σπίτι καθώς και 600Mbit/s μέσω της τεχνολογίας WiFi 6.

DJI

Η DJI, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταναλωτικών drones στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη και βεβαίως είχε το δικό της -και εντυπωσιακό- περίπτερο στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου όπου φιλοξενεί την έκθεση IFA 2023.

Οι επισκέπτες στο περίπτερο της DJI μπορούσαν να δουν από κοντά και να απολαύσουν σε πρακτικό επίπεδο τα πρόσφατα λανσαρισμένα προϊόντα της Κινέζικης εταιρείας όπως το DJI Air 3 με τη διπλή κάμερα καθώς και το Osmo Action 4, μία εξαιρετική κάμερα… για το έδαφος ή κάτω από το νερό που μπορείς να έχεις μαζί σου σε κάθε περιπέτειά σου στη φύση. Η εταιρεία επίσης είχε όλα τα προϊόντα της, που καλύπτουν μία μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών και επαγγελματικών εφαρμογών, όπως το εισαγωγικό, ευέλικτο μοντέλο Mini 3 Pro που έχει βάρος κάτω των 249 γραμμαρίων, το  που είναι ένα εξαιρετικό entry-level αλλά υψηλής ποιότητας Mini 3 Pro, το Mavic 3 Pro (Cine), το πρώτο drone με τρεις κάμερες στον κόσμο και την πρώτη κινηματογραφική κάμερα 4-αξόνων στον κόσμο, την Ronin 4D. Μαζί είδαμε και άλλα προϊόντα όπως τη σειρά RS 3, το DJI Pocket 2 και το Osmo Mobile 6.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του περιπτέρου της DJI θα είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος 135 τετραγωνικών όπως οι χρήστες μπορούσαν να δοκιμάσουν τις πτήσεις από πρώτο πρόσωπο (FPV) με το DJI Avata και τα DJI Goggles 2.

TCL

Είναι κοινή παραδοχή ότι η TCL κινείται με ραγδαίους ρυθμούς, με την κινεζική εταιρεία να έχει παρουσία σε πολλαπλές κατηγορίες, με πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα, δημιουργώντας ένα αξιοπρόσεκτο οικοσύστημα. Αυτό ακριβώς θέλει να παρουσιάσει στο κοινό της η TCL, η οποία φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Όχι μία αλλά 3 νέες σειρές QD-Mini LED τηλεοράσεων παρουσίασε η TCL. Η κορυφαία είναι η X955 η οποία αποτελείται από δύο μοντέλα των 85 και 98”, υποστηρίζοντας τις κορυφαίες τεχνολογίες στο χώρο όπως Dolby Vision και HDR10+. Η σειρά C955 διαθέτει τρία μοντέλα των 98”, 85” και 65” και διαθέτει 2.000 ζώνες full-array local dimming και 2.000 nits μέγιστης φωτεινότητας ενώ η σειρά C755 (στην Ευρωπαϊκή αγορά την γνωρίζουμε ως C805), θα διατεθεί σε εκδόσεις με διαγώνιο 50”, 65”, 75”, 85” και 98”. 

Δεν έλειψε και μια γιγαντιαία τηλεόραση 163” με την ονομασία “The Cinema Wall”, η οποία στηρίζεται στη Micro LED τεχνολογία και ίσως δείχνει τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας στο χώρο της τηλεόρασης. Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν μοναδικό και ελπίζουμε σύντομα η συγκεκριμένη τεχνολογία να «εκδημοκρατιστεί».

Η TCL φημίζεται για την τεχνολογία NXTPaper, μια τεχνολογία που ενσωματώνει σε smartphones, tablets, υπολογιστές, ακόμα και τηλεοράσεις. Επιτρέπει την άνετη χρήση της αντίστοιχης οθόνης για πολύ ώρα, χωρίς ο χρήστης να κουράζεται, αποτρέποντας την εκπομπή του μπλε φωτός αλλά και τις αντανακλάσεις από τον εξωτερικό χώρο. Στην IFA 2023 η εταιρεία φέρνει να δούμε από κοντά το NXTPaper 5G που μόλις ανακοίνωσε, την πρώτη ενσωμάτωση δηλαδή της σχετικής τεχνολογίας σε smartphone, η οποία επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Σε ότι αφορά το οικοσύστημα της εταιρείας, είδαμε την πλήρη γκάμα του που περιλαμβάνει ακόμα ψυγεία, κουζίνες, έξυπνες σκούπες αλλά και κλιματιστικά, στα οποία η εταιρεία είχε σχετικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα το νέο κλιματιστικό TCL FreshIN 2.0 μπορεί να «εισάγει» 60 κυβικά μέτρα αέρα την ώρα και να εξάγει «καθαρή δροσιά» με 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Το αποτέλεσμα είναι καθαρός αέρας από κάθε είδους μικροσωματίδια, μυρωδιές, μικρόβια και ιούς.

Trio Max

Έχοντας πετύχει να χρηματοδοτηθεί σε μόλις 60 λεπτά μέσω του Kicstarter, το Trio αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο για να επεκτείνεις το μέγεθος της οθόνης του φορητού σου υπολογιστή. Το Trio προσθέτει με εύκολο τρόπο επιπλέον 2 οθόνες στο laptop σου (αριστερά και δεξιά), οι οποίες διπλώνουν με εύκολο τρόπο εξαιτίας του συρόμενου μηχανισμού που διαθέτει. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια τεράστια επιφάνεια η οποία επεκτείνεται σε 3 οθόνες, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την εργασία και αυξάνοντας την παραγωγικότητά του σύμφωνα με τους δημιουργούς.

Θέλεις περισσότερα νέα από IFA 2023; Διάβασε τη συνολική μας ανασκόπηση!