IFA 2023: Εκκίνηση για τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη

7 μήνες πριν
IFA 2023 entrance

H 1η ημέρα της περιήγησής μας στους τεράστιους χώρους και στα περίπτερα της έκθεσης IFA 2023 -η οποία πραγματοποιείται παραδοσιακά στην Berlin ExpoCenter City (Messe Berlin) της πρωτεύουσας της Γερμανίας και φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 εκθέτες από 48 χώρες και περιοχές του πλανήτη- είχε ορισμένες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

HONOR

Μεταξύ των εκδηλώσεων που παρακολουθήσαμε ήταν η παρουσίαση της HONOR και το keynote του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας George Zhao, ο οποίος παρουσίασε στην παγκόσμια αγορά το HONOR Magic V2 και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κόνσεπτ, το HONOR V Purse, ένα αναδιπλούμενο smartphone με τη μορφή μίας μικρής… μοδάτης τσάντας για κάθε περίσταση.

Και αφού ξεκινήσαμε με την HONOR, να αναφέρουμε ότι το Magic V2 δεν είναι ένα εντελώς καινούριο προϊόν καθώς έχει κυκλοφορήσει στην Κίνα, είναι ένα όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον προϊόν που έρχεται να ανακατέψει λίγο την τράπουλα των foldables στην Ευρωπαϊκή -και στην Αμερικάνικη- αγορά και να δώσει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Το νέο Magic V2 είναι μία εξαιρετικά κομψή συσκευή με δύο οθόνες -μία εξωτερική και μία αναδιπλούμενη οθόνη στο εσωτερικό- που μπορεί να μετατραπεί με μία κίνηση σε ένα εξαιρετικά «ευρύχωρο» tablet με υποστήριξη γραφίδας.

Χάρη στη διπλή λειτουργία -κάτι που αναμφισβήτητα πολλοί επαγγελματίες θα εκτιμήσουν- η συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για επικοινωνία, κατανάλωση περιεχομένου και ψυχαγωγία όσο και για επαγγελματική χρήση (π.χ. λήψη σημειώσεων, επίδειξη προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά.) και μπορεί να μεταφερθεί πανεύκολα καθώς έχει βάρος μόλις 231 γραμμαρίων και πάχος που δεν ξεπερνά τα 10 χιλιοστά (περίπου 9,9 χιλιοστά όταν είναι διπλωμένο και 4,7 χιλιοστά αναδιπλωμένο και σε πλήρη έκταση). Ο μηχανισμός αναδίπλωσης (Super-light Titanium Hinge) που έχει ενισχυθεί με μέρη κατασκευασμένα από τιτάνιο καθιστά την «τσάκιση» στην εσωτερική μεγαλύτερη οθόνη της συσκευής σχεδόν αόρατη και ανεπαίσθητη στην αφή, κάτι που επιβεβαιώσαμε στην πρώτη μας επαφή με τη συσκευή. Επίσης πρόκειται για έναν εξαιρετικά ανθεκτικό μηχανισμό που αντέχει περισσότερες από 400 χιλ. αναδιπλώσεις (100 αναδιπλώσεις την ημέρα για δέκα χρόνια).
  
Όπως αναφέραμε, το HONOR Magic V2 διαθέτει δύο οθόνες, μία εξωτερική 6,43 ιντσών και μία εσωτερική 7,92 ιντσών, η οποία είναι τεχνολογίας LTPO OLED με υποστήριξη HDR10+. Η οθόνη υποστηρίζει γραφίδα και έχει ανάλυση 2.156 x 2.344 pixels, ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz και μέγιστη φωτεινότητα 1.600 nits. Σε μία οπή, στο δεξί τμήμα της εσωτερικής οθόνης υπάρχει επίσης μία κάμερα για selfies ανάλυσης 16 MP. Η εξωτερική οθόνη έχει διαγώνιο 6,43 ιντσών, είναι τύπου OLED και υποστηρίζει 2.376 x 1.060 pixels και ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Για να βελτιώσει επίσης την καταπόνηση στα μάτια από την πολύωρη χρήση, η συσκευή υποστηρίζει τεχνολογία 3840Hz PWM Dimming, που είναι κορυφαία στην κατηγορία.

Στον τομέα της φωτογράφησης ή της βιντεογράφησης, η συσκευή διαθέτει ένα κορυφαίο σύστημα καμερών. Το HONOR Magic V2 διαθέτει τριπλό σύστημα που αποτελείται από την κύρια κάμερα 50MP (f/1.9), μία υπερευρυγώνια κάμερα 50MP (f/2.0) και μία κάμερα 20MP με τηλεφακό (f/2.4). Η εξωτερική οθόνη επίσης έχει μία ακόμα κάμερα 16MP (f/2.2) για selfies (πέρα από την κάμερα που υπάρχει στην εσωτερική οθόνη). Στο εσωτερικό του HONOR Magic V2 υπάρχει ο κορυφαίος οκταπύρηνος επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 με γραφικά Adreno 740 ενώ η μπαταρία χωρητικότητας 5.000 mAh υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 66W. Στον εξοπλισμό της συσκευής συμπεριλαμβάνονται επίσης Fingerprint Reader, NFC, υπέρυθρες, στερεοφωνικά ηχεία ενώ και οι δύο οθόνες υποστηρίζουν γραφίδα. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις, με 16GB RAM και με 256GB, 512GB και 1TB αποθηκευτικού χώρου.

Η δεύτερη συσκευή που παρουσίασε η εταιρεία είναι ένα κόνσεπτ, μία ιδέα δηλαδή που οραματίζεται να φέρει στην αγορά σε κάποια μορφή. Πρόκειται για το εντυπωσιακό HONOR V Purse, που μοιάζει με ένα εντυπωσιακό, high-tech τσαντάκι με λουρί για τον ώμο ή για το χέρι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα αναδιπλούμενο κινητό που διαθέτει δύο οθόνες, μία εξωτερική και μία εσωτερική. Η HONOR αποκαλεί το κόνσεπτ μία «phy-digital fashion statement» που συνδυάζει την ψηφιακή always-on τεχνολογία οθόνης με φυσικά στοιχεία όπως την μεταλλική αλυσίδα για λουράκι. Η εξωτερική οθόνη, τεχνολογίας OLED είναι μία AOD (Always-On Display) που προβάλει σχέδια διάσημων σχεδιαστών μόδας (π.χ. του Bram Van Diepen της Burberry, των καλλιτεχνών και σχεδιαστών Yunuene Esparza, Xiao Hui Wang κ.ά.) και επομένως να αποκτά διαφορετική εμφάνιση ανάλογα το ντύσιμο και το στυλ.

Το concept-phone της HONOR μοιάζει αρκετά εμφανισιακά με το παλαιότερο Mate Xs 2 της Huawei ωστόσο είναι αρκετά λεπτότερο, μόλις 9 χιλ. (έναντι 11,1 χιλ.).

HISENSE

Σημαντική και σ’ αυτή την έκθεση ήταν η παρουσία της HISENSE, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεοράσεων. Με την είσοδο στο χώρο, μας υποδέχτηκε μια τεράστια 200 ιντσών Blending Screen τηλεόραση, η οποία αποτελεί concept, με εξαιρετική ποιότητα, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. 

Η επαφή μας με τον πρώτο 8K Laser προβολέα της εταιρείας είχε γίνει στις αρχές της χρονιάς στη CES 2023 όμως ευτυχώς η εταιρεία τον φέρνει πάλι στο Βερολίνο για να μας θυμίσει ότι θαύματα γίνονται και στις μέρες μας, με τις επιδόσεις του να είναι απλά κορυφαίες. Το μέγεθος του προβολέα είναι χαρακτηριστικό ενώ η HISENSE υποστηρίζει μια σειρά από ενδιαφέρουσες τεχνολογίες όπως Dolby Atmos, Dolby Vision, και dts X. Ο συνδυασμός όλων αυτών μπροστά στα μάτια μας έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εικόνα που έχουμε δει ποτέ από προβολέα, με εξωφρενική ανάλυση αν και παρόμοιο περιεχόμενο δύσκολα θα βρεις. Για πιο «γήινες» καταστάσεις πάντως υπάρχει το Smart Mini Projector C1, ένας φορητός προβολέας από τη HISENSE που μας άρεσε ακόμα και για το πολύ όμορφο σχεδιασμό του, έχοντας κάτι από ρετρό. Φυσικά κι’ αυτός κάνει χρήση της τεχνολογίας λέιζερ για να προσφέρει χρωματικό εύρος στο 202% του προτύπου BT.709, υποστηρίζει 4K ανάλυση, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει τα 240 Hz, και με ωφέλιμη επιφάνεια στις 150 ίντσες για πλήρη κινηματογραφική εμπειρία.

Αφήνοντας πίσω μας τους προβολείς, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στις τηλεοράσεις της εταιρείας. Μία από αυτές που ξεχωρίζει είναι η L9H Laser TV και πρόκειται για ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα Laser TV της εταιρείας με τεχνολογία Ultra Short Throw, Trichroma Triple-Laser Light Engine, υποστήριξη άνω του 1 δις. χρωμάτων. 

Η HISENSE ασχολείται και με την τεχνολογία mini-LED για τη σειρά U των τηλεοράσεων τής, ανακοινώνοντας τρεις διαφορετικές σειρές, τις U6K, U7K και U8K όπου η διαγώνιος κυμαίνεται μεταξύ 55 έως 100 ιντσών. Συγκεκριμένα, η  U8K διατίθεται σε μοντέλα των 55, 65 και 75 ιντσών και χρησιμοποιεί τεχνολογία mini-LED για να προσφέρει υψηλή δυναμική αντίθεση και φωτεινότητα ενώ η σειρά UK7 αποτελείται από μοντέλα 55, 65, 75, 85 και 100 ιντσών και σχεδιάστηκε για streaming τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών καθώς και για gaming. Τέλος η πιο οικονομική πρόταση της εταιρείας στη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η σειρά U6K που σχεδιάστηκε περισσότερο για καθημερινή, απλή χρήση και θα διατεθεί σε μοντέλα των 55 και 65 ιντσών. 

WITHINGS

Η πασίγνωστη για τα έξυπνα ρολόγια της WITHINGS, παρουσίασε στα πλαίσια της έκθεσης IFA 2023 δύο σπουδαία νέα προϊόντα, τον διάδοχο του ήδη εξαιρετικού ScanWatch (μα πως κατάφερε να βελτιώσει κάτι ήδη εξαιρετικό; ) και το πιο προσιτό ScanWatch Light. 

Ξεκινώντας από το κορυφαίο μοντέλο στην προϊοντική γκάμα της εταιρείας, το WITHINGS ScanWatch 2,  περιλαμβάνει όλα όσα έκαναν ξεχωριστό τον προκάτοχό του και ακόμα περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα, διατηρεί την εξαιρετικά κομψή εμφάνιση (κάσα και ωτίδες από ανοξείδωτο ατσάλι και κρύσταλλο ζαφείρι για προστασία) με τον συνδυασμό αναλογικών και ψηφιακών δεικτών στο καλαίσθητο καντράν και παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τις εξαιρετικές δυνατότητες παρακολούθησης της υγείας ή της φυσικής κατάστασης με καλύτερους αισθητήρες και έναν επιπλέον, τον αισθητήρα μέτρησης θερμοκρασίας χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης του όχι μόνο μπορεί να πραγματοποιήσει ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) και να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό ή τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα με το ενσωματωμένο οξύμετρο (SpO2), να παρακολουθήσει τον ύπνο αλλά μπορεί πλέον και να μετρήσει την θερμοκρασία σώματος. 

Ο νέος αυτός αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια κάποιας μόλυνσης ή ασθένειας. Οι γυναίκες παράλληλα μπορούν να παρακολουθούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους από την άνεση του… καρπού τους και από ότι μάθαμε, αυτή η δυνατότητα δεν λειτουργεί απαραίτητα σε συνδυασμό με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, ωστόσο μελλοντικά ενδεχομένως χάρη στην ύπαρξη του συγκεκριμένου αισθητήρα να αυξηθεί η ακρίβεια της. Οι νέοι πάντως αισθητήρες, σύμφωνα με την WITHINGS, προσφέρουν βελτιωμένες μετρήσεις και εξοικονομούν ακόμα περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα η αυτονομία να αγγίζει τις 30 ημέρες. Οι αισθητήρες συνεργάζονται βεβαίως με μία από τις καλύτερες πλατφόρμες παρακολούθησης της υγείας, της φυσικής κατάστασης και της άθλησης στον κόσμο, τo Health Mate.  

Το ScanWatch 2 θα κυκλοφορήσει σε δύο κομψές εκδόσεις με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι με μέγεθος 38 mm και 42 mm ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ μίας περισσότερο παχιάς ή λεπτότερης στεφάνης και σε συνδυασμό με αντίστοιχα πιο ογκώδεις ή λεπτότερες ωτίδες για το λουράκι.  

Το δεύτερο smartwatch που παρουσίασε η εταιρεία είναι το ScanWatch Light, το οποίο μοιάζει σαν να πήρε η εταιρεία την πρώτη έκδοση του ScanWatch και να του αφαίρεσε αισθητήρες και δυνατότητες με στόχο να το καταστήσει περισσότερο προσιτό και επομένως ελκυστικό στον κόσμο. Η συσκευή πάντως υπολείπεται σημαντικών χαρακτηριστικών και επομένως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) και δεν διαθέτει τους αντίστοιχους αισθητήρες για την μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα ή την μέτρηση της θερμοκρασίας. Παρόλα αυτά, προσφέρει παρακολούθηση δραστηριότητας, ύπνου και καρδιακού ρυθμού ενώ τη θέση του κρύσταλλου ζαφειριού έχει πάρει το Gorilla Glass για προστασία. Εμφανισιακά, παραμένει βεβαίως ένα εξαιρετικά κομψό έξυπνο ρολόι που ταιριάζει σε οποιοδήποτε στυλ. Και οι δύο συσκευές της WITHINGS, ScanWatch 2 και ScanWatch Light είναι διαθέσιμες για προπαραγγελία προς το παρόν μόνο από την ιστοσελίδα της εταιρείας αν και οι αποστολές τους θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.  

SAMSUNG

Αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όχι μόνο για την IFA αλλά για κάθε μεγάλη έκθεση τεχνολογίας, η SAMSUNG και φέτος δημιουργεί αίσθηση με την εκθεσιακή της παρουσία η οποία διακρίνεται για την ποικιλία των προϊόντων της. Από την κεντρική παρουσίαση της εταιρείας κρατάμε τα σχέδια της για τη βιωσιμότητα που περιλαμβάνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο περιβάλλον, αλλά και χρήση αυτοματισμών για εξοικονόμησή ενέργειας και χρημάτων. 

Κεντρικό μήνυμα της SAMSUNG φέτος είναι το οικοσύστημά της το οποίο αποτελείται από κάθε είδους συσκευές, όπως τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια, tablets και φυσικά…smartphones. Εκτός από τα Galazy Z Fold5 και Galaxy Z Flip5 που κυκλοφόρησαν πριν μερικές ημέρες και είχαν περίοπτη θέση στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας, ξεχωρίσαμε τη δεύτερη γενιά του Freestyle προβολέα. Ο μίνι ευέλικτος προβολέας της SAMSUNG αποκτά διάδοχο ο οποίος έχει μεγαλύτερη φωτεινότητα, gaming δυνατότητες μέσω του έξυπνου μενού της εταιρείας που υποστηρίζει υπηρεσίες όπως το Xbox Game Pass, ενώ αν συνδυαστεί με έναν δεύτερο, το μέγεθος της οθόνης εκτοξεύεται στις 160 ίντσες.

Άλλη μια ανακοίνωση που ξεχωρίσαμε ήταν αυτή της σπέσιαλ έκδοσης της τηλεόρασης The Frame, η οποία αποτελεί ένα κόσμημα για κάθε σαλόνι. Σε συνεργασία με την DISNEY, η The Frame Disney Edition έχει μερικές πανέμορφες πινελιές, όπως το τηλεχειριστήριο με τη μορφή του Μίκυ Μάους αλλά και τις 100 εικόνες από διάφορες κλασσικές ταινίες της Disney, τις οποίες μπορείς να εμφανίζεις στην τηλεόραση όταν δεν βλέπεις, αποτελώντας κάτι σαν πίνακα ζωγραφικής.

Αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της τηλεόρασης, η SAMSUNG ανακοίνωσε και την Neo QLED QNC990, μια τηλεόραση 98 ιντσών με ανάλυση 8K που ξεχωρίζει όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και τα απίστευτα χρώματα που προσφέρει. Δίπλα της, είδαμε τις σειρές τηλεοράσων OLED και Neo QLED που καλύπτουν κάθε γούστο ενώ ένα επίπεδο παραπάνω είναι η σειρά micro-LED, με τις τιμές των σχετικών μοντέλων να βρίσκονται ακόμα (πολύ) υψηλά.

Περισσότερα για την παρουσία της SAMSUNG στην IFA 2023, μπορείς να διαβάσεις στο αναλυτικό μας άρθρο εδώ.

LG

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της LG να επικεντρωθεί φέτος όχι στις τηλεοράσεις της αλλά σε ένα πιο «πράσινο» σκοπό, αυτό της βιωσιμότητας και γενικότερα των λύσεων για ένα έξυπνο σπίτι. Μέσα στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας υπήρχε ένα “σπίτι” στο οποίο η εταιρεία είχε εγκαταστήσει διάφορες έξυπνες συσκευές που κατασκευάζει, δείχνοντας παράλληλα το πόσο αρμονικά μπορούν να «παίξουν» όλα αυτά, κάνοντας οικονομία στον καταναλωτή αλλά και τη ζωή του εύκολη.

Ψυγεία, πλυντήρια, αφυγραντήρες είναι λίγες μόνο από τις κατηγορίες που η LG έχει παρουσία και έχουν άμεση σχέση με το έξυπνο σπίτι, με τον τελικό χρήστη να μπορεί να ρυθμίζει διάφορα σενάρια χρήσης μέσω του ThinQ app, το οποίο αποτελεί τη βάση του οικοσυστήματος της εταιρείας.

Σε άλλο χώρο είδαμε ξανά τα LG Styler ShoeCase και ShoeCare που αναλαμβάνουν να διατηρήσουν «φρέσκα» τα αθλητικά σου παπούτσια χωρίς μυρωδιές, ενώ η εταιρεία μας υπενθύμισε ότι ασχολείται και με τον έξυπνο κήπο, κυκλοφορώντας σχετικά προϊόντα αν και όχι στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά ακόμα είδαμε και το LG StandbyMe Go, ένα ξεχωριστό προιόν για κάποιους που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την τηλεόραση και την θέλουν μαζί τους. Στην ουσία το StandbyMe Go αποτελεί μια τηλεόραση με οθόνη αφής, η βάση της οποίας βρίσκεται σε μια βαλίτσα, κάνοντας παιχνιδάκι τη μεταφορά της. Σίγουρα ξεχωριστό προϊόν το οποίο μάλιστα όπως είδαμε έκλεψε αρκετά βλέμματα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το τι είδαμε στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας, ρίξε μια ματιά στο αναλυτικό μας άρθρο.

Μείνε συντονισμένος/η για ακόμα περισσότερες ειδήσεις από την IFA, την κορυφαία έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη.