IFA 2023: Οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και εξοικονόμηση ενέργειας

7 μήνες πριν
IFA 2023 entrance with dancers

Η φετινή IFA Berlin αποτελεί παρελθόν, με τον ΓΕΡΜΑΝΟ να βρίσκεται και φέτος στον τεράστιο εκθεσιακό χώρο του Βερολίνου, μεταφέροντας όλες τις εξελίξεις από το χώρο των ηλεκτρικών καταναλωτικών ειδών. 

Εκτός από την έμφαση σε κατηγορίες όπως τηλεοράσεις, smartphones, laptops, ηχεία και κάθε άλλου είδους gadgets, η φετινή διοργάνωση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις ηλεκτρικές συσκευές. Ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες και κάθε άλλου είδους οικιακή συσκευή, έχουν εδώ και καιρό βρει τη θέση τους σε μια τεχνολογική έκθεση, με τα μεγάλα ονόματα του χώρου να παρουσιάζουν τις έξυπνες λύσεις τους για το σπίτι. 

Για παράδειγμα η MIELE παρουσίασε στον εκθεσιακό της χώρο το Open House έξυπνες λύσεις για το σπίτι με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, ένα από τα κεντρικά συνθήματα της IFA 2023. Σε 3.000 τετραγωνικά, η MIELE έφερε στο Βερολίνο περισσότερες από 300 συσκευές αλλά και μια σειρά υπηρεσιών, θέλοντας να συνδυάσει το premium σχεδιασμό με τις δυνατότητες και την ευκολία χρήσης των λύσεων που προσφέρει. Μία από αυτές που ξεχωρίζει είναι το Miele Aerium, μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να φρεσκάρει και να λειαίνει όλους τους τύπους υφασμάτων χρησιμοποιώντας αέρα, ατμό και εκλεκτά αρώματα, χωρίς να χρειάζεται απορρυπαντικό ή νερό. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Aerium μπορεί να “αναλάβει” τα πάντα, από ρούχα μέχρι παπούτσια, καπέλα και παιχνίδια, και περιλαμβάνει ακόμη και μια επιλογή υγιεινής για την εξόντωση βακτηρίων και ιών.

Εκτός από το Aerium, η MIELE παρουσίασε επίσης την Duoflex HX1, μια νέα ισχυρή και βολική ηλεκτρική σκούπα μπαταρίας χωρίς καλώδιο η οποία εκτός από το premium σχεδιασμό, διαθέτει σύστημα SpeedLock για εύκολο χειρισμό. Όταν κυκλοφορήσει στην αγορά (πολύ σύντομα) θα διατίθεται σε έξι ελκυστικά χρώματα.

Η MIELE ανακοίνωσε επίσης βελτιώσεις στα πλυντήρια πιάτων της, στα οποία κυριαρχεί, πουλώντας ένα κάθε 36 δευτερόλεπτα όπως ενημερωθήκαμε. Η νέα σειρά φέρνει πρόσθετα προγράμματα για διαφορετικές ανάγκες καθαρισμού και επανασχεδιασμένα καλάθια που μπορούν να φιλοξενήσουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και καλαμάκια για σχολαστικό καθαρισμό. 

Τέλος, η εταιρεία εισήγαγε νέες λειτουργίες στην εφαρμογή της που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Οι λειτουργίες αυτές παρέχουν δεδομένα κατανάλωσης, συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και διάγνωση σφαλμάτων. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης το Smart Food ID, το οποίο αναγνωρίζει τα πιάτα και επιλέγει το κατάλληλο πρόγραμμα φούρνου, ενώ το MealSync, το οποίο συγχρονίζει τους χρόνους μαγειρέματος διαφορετικών υλικών. Με τις λειτουργίες αυτές, στόχος της MIELE είναι να κάνει το μαγείρεμα πιο ευχάριστο και χωρίς άγχος.

Στην IFA 2023, με την έννοια "Connect to Extraordinary", η HAIER Ευρώπης εκπροσώπησε τις τρεις μάρκες της: Candy, Hoover και HAIER και παρουσίασε τις τελευταίες λύσεις και υπηρεσίες αιχμής που διαμορφώνουν "τη νέα εποχή της διαβίωσης".

Ο διευθύνων σύμβουλος της HAIER Ευρώπης, Yannick Fierling, παρουσίασε την εταιρική στρατηγική και τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδότησαν την ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα νέα προϊόντα και λύσεις που οδήγησαν την εταιρεία να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη.

«Σχεδιάζοντας τη νέα εποχή της διαβίωσης, περνάμε από τη δημιουργία προϊόντων στο σχεδιασμό εμπειριών και σεναρίων», δήλωσε. «Δεν κάνουμε απλώς την καθημερινή ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη, αλλά διαμορφώνουμε και το μέλλον της κοινωνίας μας». Ο κ. Fierling εξήγησε ότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες, τα προϊόντα των HAIER, Hoover και Candy μπορούν να δημιουργήσουν οικιακά περιβάλλοντα όπου αναπτύσσονται οικοσυστήματα ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Η HAIER Europe επέδειξε επίσης τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα στην καθημερινή ζωή, με το hOn app να παίζει κεντρικό ρόλο αφού αναλαμβάνει να συνδέσει όλες τις συσκευές που ανήκουν στο group εταιρειών της HAIER Europe. Μέσω της εφαρμογής, ο καταναλωτής μπορεί να λάβει δεδομένα και συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αποφυγή της σπατάλης.

Η HAIER στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός Home-Energy-Ecosystem που διαχειρίζεται την ενέργεια ενός σπιτιού σύμφωνα με έξυπνα δίκτυα, διασυνδέοντας οικιακές συσκευές, HVAC και φωτοβολταϊκά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα τη HAIER Nahui New Energy, την επιχειρηματική μονάδα αφιερωμένη στην πράσινη ενέργεια, με την οποία στοχεύει να γίνει ηγέτης σε λύσεις έξυπνης ενέργειας.

Από την IFA 2023 δεν θα μπορούσε να λείπει και η Γερμανική BOSCH, η οποία παρουσίασε τις τελευταίες καινοτομίες της στην IFA 2023, με το σύνθημα “Time to take care”. Σε αρμονία με άλλες εταιρείες που έχουν μεγάλη παρουσία στην κατηγορία του έξυπνου σπιτιού, η BOSCH υποστηρίζει την περιβαλλοντική συνείδηση, τη βιωσιμότητα, τη συνδεσιμότητα και την υγεία με σύγχρονες οικιακές συσκευές που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ξεχωρίσαμε αρχικά την Green Collection, μια σειρά ψυγείων και πλυντηρίων πιάτων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Τα ψυγεία της BOSCH διαθέτουν το σύστημα φρεσκάδας VitaFresh, που διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα πλυντήρια πιάτων έχουν βελτιωθεί για να καθαρίζουν αποτελεσματικά και απαλά διάφορους τύπους σκευών.

Ακόμα η Series 6, είναι η νέα γενιά κουζινομηχανών της εταιρείας που προσφέρουν τη νεότερη τεχνολογία για ακόμη περισσότερη ευκολία στο ψήσιμο. Διαθέτουν επτά αυτόματα προγράμματα που ελέγχονται από αισθητήρες και εξασφαλίζουν τέλεια αποτελέσματα με διάφορους τύπους ζύμης, από smoothies και άλλα. Επιπλέον η Smart Sensor Technology ανιχνεύει αυτόματα πότε το αποτέλεσμα είναι ιδανικό και σταματά τη λειτουργία της συσκευής.

Μας άρεσε ακόμα ο φούρνος Series 8, ο οποίος επιτρέπει το μαγείρεμα με ατμό μέχρι τους 120 °C. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο έξυπνος συνδυασμός ζεστού αέρα και ατμού κάνει τα τρόφιμα, όπως πατάτες, παντζάρια ή φασόλια, να είναι έτοιμα μέχρι 50% πιο γρήγορα από το κλασικό μαγείρεμα με ατμό. Επιπλέον, διατηρούνται μέχρι 54% περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μέχρι 25% περισσότερη βιταμίνη C.

Στους παραπάνω κατασκευαστές, δεν θα μπορούσε να λείπει η νοτιοκορεατική πρόταση, οι LG και SAMSUNG δηλαδή. Στην περίπτωση της LG, το σχετικό σύνθημα που προώθησε η εταιρεία στην IFA ήταν το "Net-Zero House". Αποτελεί το όραμά της εταιρείας έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, με την οικιακή ενεργειακή πλατφόρμα της LG να αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση της οικιακής ενέργειας, τη θέρμανση και την ψύξη. Αυτή περιλαμβάνει το Energy Storage System (ESS) και τη Monobloc αντλία θερμότητας αέρα-νερού (AWHP) Therma V R290.

Συνδυάζοντας τα LG Electronics ESS, LG Therma V AWHP, η πλατφόρμα της LG προσφέρει σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση αποδοτική θέρμανση καθώς και εύκολη διαχείριση ενέργειας - από την παραγωγή και την αποθήκευση έως τη χρήση και τη συντήρηση. Η LG Therma V προσφέρει άνεση σε εσωτερικούς χώρους όλο τον χρόνο και αξιοποιεί την ενέργεια πιο αποδοτικά από ένα παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Η Therma V R290 Monobloc βοηθά τους χρήστες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα του σπιτιού τους, ενώ παράλληλα αντλεί θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα. Η Home Energy πλατφόρμα της LG είναι συμβατή με το ThinQ Energy, μια έξυπνη και εύκολη λύση διαχείρισης ενέργειας, που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν όλες τις έξυπνες συσκευές τους, να διαχειρίζονται το σύστημα HVAC και να παρακολουθούν στο smartphone τους την αποθήκευση και την κατανάλωση ενέργειας, όπου και αν βρίσκονται.

Εκτός από τα παραπάνω, η LG μας έδειξε και το νέο "Universal UP Kit", μια σειρά από καινοτόμα αξεσουάρ και πρόσθετα οικιακών συσκευών με κορυφαίο σχεδιασμό και κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Το LG Universal UP Kit έχει δημιουργηθεί με σκοπό να βελτιώσει την καθημερινότητα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και δείχνει, τι σημαίνει στην πράξη το όραμα της LG για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Αν έχεις ήδη κάποια έξυπνη οικιακή συσκευή της LG, αυτή θα μπορεί να «παίξει» πολύ εύκολα με τα προϊόντα του Universal UP Kit.

Αναμενόμενα, η έξυπνη πλατφόρμα της SAMSUNG για το σπίτι, ήταν στο επίκεντρο των ανακοινώσεών της στην IFA 2023. Εξοικονόμηση ενέργειας, ενίσχυση της ασφάλειας και η πρόσβαση σε ποιοτική ψυχαγωγία ήταν στο επίκεντρο των ανακοινώσεων της νοτιοκορεατικής εταιρείας. Με 285 εκατομμύρια χρήστες, το οικοσύστημα του SmartThings επιτρέπει σε όσους το χρησιμοποιούν, να προσαρμόσουν και να εξατομικεύσουν το σπίτι τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, συνδέοντας και ελέγχοντας πολλαπλές συσκευές από μία εφαρμογή.

Το SmartThings Energy μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις την ενέργεια που χρησιμοποιείται από όλες τις συσκευές σου και να προσαρμόσεις την κατανάλωση στις ανάγκες σου προκειμένου να επιτύχεις τη χαμηλότερη δυνατή χρήση. Το παράδειγμα που δίνει εδώ η SAMSUNG, αφορά τη λειτουργία AI Energy Mode στο SmartThings Energy η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση και τη μείωση της χρήσης ενέργειας του πλυντηρίου έως και 70%, χρησιμοποιώντας το Ecobubble για πλύσιμο με δροσερό νερό αντί για ζεστό.

Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του SAMSUNG Food, μιας νέας εξατομικευμένης πλατφόρμας τροφίμων και συνταγών με τεχνολογία AI η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες διατροφής μέσα από περισσότερες από 160.000 διαθέσιμες συνταγές. Στην ουσία λειτουργεί ως ένας εξατομικευμένος βοηθός μαγειρικής που δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να ανακαλύψουν νέα πιάτα, να δημιουργήσουν εξατομικευμένα πλάνα γευμάτων και να παραγγείλουν υλικά online. Η υπηρεσία θα βοηθά, επίσης, τους χρήστες να ελέγχουν τις συσκευές στις οποίες μαγειρεύουν, θα τους καθοδηγεί κατά το μαγείρεμα και θα τους επιτρέπει να μοιράζονται τις αγαπημένες τους συνταγές μέσω κοινωνικών λειτουργιών.

Κλείνουμε την αναφορά μας στις οικιακές ηλεκτρικές συσκεύες και την IFA 2023, με την AEG. Η εταιρεία έδωσε φέτος έμφαση στα πλυντήρια ρούχων, με τη νέα σειρά να αποτελεί μέρος της οικογένειας προϊόντων AEG EcoLine. Τα νέα πλυντήρια της AEG έχουν ενεργειακή απόδοση καλύτερη από την καλύτερη κατηγορία Α της αγοράς και με χαρακτηριστικά εξοικονόμησης πόρων, όπως το AutoDose, το οποίο εξοικονομεί απορρυπαντικό. Ακόμα, το UltraWash, καθαρίζει αποτελεσματικά στους 30ºC και εξοικονομεί 30% ενέργεια.

Αντίστοιχα, τα στεγνωτήρια ρούχων AEG EcoLine με τεχνολογία αντλίας θερμότητας μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 68% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα παραδοσιακό στεγνωτήριο ρούχων. Άλλες συσκευές που περιλαμβάνονται στην οικογένεια του AEG EcoLine είναι εστίες, απορροφητήρες, πλυντήρια πιάτων, ελεύθερες κουζίνες και καθαριστές αέρα.