Intel Arc 2022: Επίσημα αποκαλυπτήρια της κάρτας γραφικών

2 έτη πριν
Intel Arc 2022

Η Intel αποκάλυψε με κάθε επισημότητα τη νέα κάρτα γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές, την Intel Arc, μέσα από ένα σύντομο βίντεο που εστίαζε στην εμφάνιση.

Εκεί εμφανίστηκε η Intel Arc GPU, με την προοπτική να ξεκινάει από το εσωτερικό και να κατευθύνεται προς τα έξω, δείχνοντας λεπτομέρειες από την κατασκευή της κάρτας. Πρόκειται για design με διπλό ανεμιστήρα, διαθέτει μία θύρα HDMI και τρεις θύρες DisplayPort, ενώ το σώμα της κάρτας γενικότερα δείχνει αρκετά κομψό και καλοσχεδιασμένο.

Περισσότερες λεπτομέρειες, όπως είδος τροφοδοσίας, ισχύς σε Watt, και φυσικά οτιδήποτε έχει να κάνει με την απόδοση, όλα παραλείφθηκαν από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Φαίνεται πως η Intel κρατάει τις πιο «ζουμερές» λεπτομέρειες για κάποια άλλη παρουσίαση, πιθανότατα πιο κοντά στην κυκλοφορία της κάρτας η οποία αναμένεται να διατεθεί στην αγορά εντός του καλοκαιριού, αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές φήμες.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Xe-HPG, οπότε θα εκμεταλλεύεται τεχνολογίες όπως το XeSS για upscaling της ανάλυσης, όπως και DirectX 12 Ultimate και πυρήνα Xe-core που αντικαθιστά παλαιότερες υλοποιήσεις της εταιρείας.

Κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι πως η Intel αναφέρθηκε στην κάρτα ως “limited edition”, δηλαδή περιορισμένη έκδοση. Αυτό που δεν ξεκαθαρίστηκε είναι αν το συγκεκριμένο αφορά μια κυκλοφορία τύπου “Founders Edition” όπως βλέπουμε στις κάρτες γραφικών της NVIDIA ή αν πρόκειται για μια περιορισμένη έκδοση όσον αφορά στα τεμάχια, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζονται με την παραγωγή και διαθεσιμότητα παγκοσμίως.

Μας λείπει, επίσης, οποιαδήποτε αναφορά στην τιμή και τις επιδόσεις της κάρτας, η οποία εκτιμάται ότι θα κινείται σε κατηγορία mid- προς high-level. Μια «γεύση» των Intel Arc GPUs θα μπορούν να έχουν πριν το καλοκαίρι όσοι επιλέξουν ένα από τα διάφορα laptops με αντίστοιχες Intel Arc Mobile GPUs, από εταιρείες όπως Samsung, Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo και MSI.