John Goodenough: Ο γηραιότερος νομπελίστας στον κόσμο πεθαίνει στα 100 του χρόνια

10 μήνες πριν
John Goodenough holds a lithium battery

Ο John B. Goodenough, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, γνωστός για την ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών. 

Η ανακάλυψή του οδήγησε στην ασύρματη επανάσταση και έβαλε τις ηλεκτρονικές συσκευές στα χέρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το 2019 και σε ηλικία 97 ετών, του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το έργο του στον τομέα της μπαταρίας. Ο Goodenough υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στη Σχολή Μηχανικών Cockrell για 37 χρόνια. Η έρευνά του συνέχισε να επικεντρώνεται στα υλικά των μπαταριών και να αντιμετωπίζει θεμελιώδη προβλήματα της επιστήμης και της μηχανικής στερεάς κατάστασης για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς επαναφορτιζόμενων μπαταριών. 

Στη συνέχεια ο Goodenough εντόπισε και ανέπτυξε τα κρίσιμα υλικά καθόδου που παρείχαν την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που απαιτείται για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και tablets, καθώς και ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Το 1979, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιώντας οξείδιο του λιθίου-κοβαλτίου ως κάθοδο μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου, ότι ήταν δυνατόν να επιτευχθεί υψηλή πυκνότητα αποθηκευμένης ενέργειας με μια άνοδο διαφορετική από το μεταλλικό λίθιο. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη υλικών με βάση τον άνθρακα που επιτρέπουν τη χρήση σταθερών και διαχειρίσιμων αρνητικών ηλεκτροδίων στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ο Goodenough ξεκίνησε την καριέρα του στο Εργαστήριο Λίνκολν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης το 1952, όπου εργάστηκε επί 24 χρόνια και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) για τον ψηφιακό υπολογιστή. 

Αναδείχθηκε πρωτοπόρος της τροχιακής φυσικής και ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης θεωρίας του μαγνητισμού, η οποία έγινε γνωστή ως Κανόνες Goodenough-Kanamori. Μετά το MIT, ο Goodenough έγινε καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανόργανης Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έκανε την ανακάλυψη των ιόντων λιθίου ενώ το 1986 στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, έθεσε ως στόχο να αναπτύξει την επόμενη επαναστατική ανακάλυψη για τις μπαταρίες και να εκπαιδεύσει τους επόμενους καινοτόμους επιστήμονες που εργάζονταν πάνω στις μπαταρίες. Το 1991, η Sony Corp. εμπορευματοποίησε την μπαταρία ιόντων λιθίου, για την οποία ο Goodenough παρείχε τα θεμέλια για ένα πρωτότυπο.