Μαζικές απολύσεις και αναδιάρθρωση στην INTEL

3 εβδομάδες πριν
intel chip

Ο κολοσσός των επεξεργαστών, INTEL, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 15.000 θέσεων εργασίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού της.

Η δραστική αυτή κίνηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο μείωσης κόστους κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Ο διευθύνων σύμβουλος Pat Gelsinger, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη επιστολή προς τους εργαζομένους, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, αλλά αναγκαία για την επιβίωση και μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.

Η INTEL σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για έρευνα, ανάπτυξη και μάρκετινγκ τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα περικόψει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περισσότερο από 20% μέσα στο τρέχον έτος. Επιπλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση με στόχο την εξάλειψη μη απαραίτητων εργασιών και την αποφυγή επικαλύψεων ευθυνών.

Οι οικονομικές επιδόσεις της INTEL το τελευταίο διάστημα έχουν απογοητεύσει τόσο τους επενδυτές όσο και τη διοίκηση. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Gelsinger παραδέχτηκε ότι τα έσοδα δεν αυξήθηκαν όπως αναμενόταν και η εταιρεία δεν κατάφερε να επωφεληθεί πλήρως από ισχυρές τάσεις της αγοράς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Παρά τις συνολικές απώλειες, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι τομείς της INTEL ζημιογόνοι. Οι περισσότερες απώλειες προέρχονται από τον τομέα Foundry, ο οποίος επενδύει σε νέα εργοστάσια και προηγμένες τεχνολογίες λιθογραφίας. Αντίθετα, οι πωλήσεις προϊόντων παραμένουν σχετικά σταθερές και οι τομείς των υπολογιστών και των διακομιστών (servers) συνεχίζουν να είναι κερδοφόροι.

Ωστόσο, η INTEL αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της τεχνολογικής ηγεσίας. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να καθιερωθεί ως σημαντικός παίκτης στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για διακομιστές, όπου η Nvidia κυριαρχεί. Επιπλέον, η είσοδός της στην αγορά των καρτών γραφικών δεν έχει ακόμη εντυπωσιάσει, ενώ έχει αναγκαστεί να επανασχεδιάσει σημαντικά τα κορυφαία τσιπ για φορητούς υπολογιστές για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τα Arm τσιπ της QUALCOMM και της APPLE.