Το μέλλον της φόρτισης δεν έχει καλώδια

1 έτος πριν
qi2

Ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι χρήστες προϊόντων τεχνολογίας -ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία αυτών- είναι ότι σιχαίνονται τα καλώδια. Και η πραγματικότητα είναι ότι σταδιακά τα καλώδια έχουν σταματήσει να είναι και τόσο απαραίτητα προκειμένου, για παράδειγμα, να συνδέσεις ακουστικά στο smartphone ή για να μεταφέρεις αρχεία και εικόνες από μία συσκευή σε μία άλλη. To Bluetooth έχει βοηθήσει στην εξάλειψη της ανάγκης για καλώδια όσον αφορά τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Όμως, εκεί που συνεχίζει να είναι απαραίτητο ένα καλώδιο είναι για τη φόρτιση της συσκευής. Τουλάχιστον, οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν πρότυπα εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης που φθάνουν μέχρι και τα 250W. Αλλά το θέμα είναι να «εξαλείψουμε» την ανάγκη και για αυτό το καλώδιο. Και εκεί είναι που έρχεται η ασύρματη φόρτιση να μας λύσει το θέμα.

Η ασύρματη φόρτιση δεν αποτελεί κάποια εξαιρετικά πρόσφατη τάση. Η πιο δημοφιλής τεχνολογία ασύρματης φόρτισης για φορητές συσκευές τεχνολογίας, το Qi, έχει περισσότερα από 10 χρόνια ζωής και γενικότερα το θέμα απασχολεί τους κατασκευαστές αρκετό καιρό. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο θέμα ήταν ουσιαστικά η ταχύτητα της ασύρματης φόρτισης. Σε βασικό επίπεδο, η ασύρματη φόρτιση είναι στα 5W, όπερ σημαίνει ότι για ένα smartphone με 5000 mAh θα χρειαστείς κοντά στις δύο ώρες για μία πλήρη φόρτιση. Η γρήγορη φόρτιση, την οποία υποστηρίζουν άπαντες, είναι στα 15W που και πάλι σημαίνει ότι πρέπει να είσαι οπλισμένος με αρκετή υπομονή. Όμως, πλέον έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επιλογές που δίνουν τη δυνατότητα για εξαιρετικά γρήγορη ασύρματη φόρτιση ακόμη και στα 50W. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποστηρίζει τη σχετική τεχνολογία τόσο ο φορτιστής όσο και η συσκευή. Κάτι που προς το παρόν σημαίνει ότι ο κατασκευαστής και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ο ίδιος.

Σταδιακά, είναι βέβαιο ότι θα δούμε το Qi να εξελίσσεται, να υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση στα 50W ή πολύ παραπάνω και η τεχνολογία να εξελίσσεται σε τέτοιο βαθμό που να καταστήσει την ασύρματη φόρτιση τον defacto τρόπο για να «γεμίζει» κανείς την μπαταρία του smartphone του. Μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας CES 2023, είδαμε από κοντά τη δεύτερη έκδοση του γνωστού προτύπου, στην οποία έχει συμμετάσχει και η APPLE. Και τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε και τους κατασκευαστές να αποφασίζουν να «κόψουν» τη θύρα USB-C που χρησιμοποιείται τώρα για τη φόρτιση. Στην περίπτωση της APPLE και του iPhone δεν αποκλείεται η επικείμενη κατάργηση της θύρας lightning προκειμένου να συμμορφωθεί η εταιρεία με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγήσει στην επιλογή να στραφεί η APPLE προς την ασύρματη φόρτιση ως τη μοναδική επιλογή για τη φόρτιση των επόμενων iPhone. Άλλωστε η APPLE ήταν αυτή που επέλεξε πρώτη να σταματήσει να βάζει adaptor φορτιστή μέσα στις συσκευασίες των smartphone της.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ασύρματης φόρτισης είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνεις για καλώδιο. Το δεύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ασύρματοι φορτιστές. Και μάλιστα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και διαφορετικής μορφής ασύρματους φορτιστές. Όπως, για παράδειγμα, λάμπες γραφείου που είναι και ασύρματοι φορτιστές. Ή ακόμη και τραπέζια με ειδική επίστρωση όπου μπορείς να φορτίσεις το smartphone σου. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι σιγά σιγά θα δούμε ασύρματους φορτιστές σε δημόσιους χώρους ώστε να είναι όλο πιο εύκολο να φορτίζει κανείς το smartphone του οπουδήποτε και αν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Συν ότι όταν είσαι εκτός σπιτιού, σε δημόσιο χώρο υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια από τη στιγμή που δεν συνδέεις κάποιο καλώδιο, το οποίο θα μπορούσε να σου χρησιμοποιήσει κάποιος «άγνωστος» για να σου κλέψει δεδομένα και αρχεία από τη συσκευή σου.

Σε κάθε περίπτωση, η ασύρματη φόρτιση είναι το μέλλον της φόρτισης. Και θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάργησης των θυρών στα smartphone τους. Όπως και να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες, οι οποίες δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν μαζί τους ενσύρματους φορτιστές και καλώδια καθώς θα μπορούν να φορτίσουν ασύρματα οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Ακόμη και αφήνοντας το κινητό τους πάνω στο τραπέζι του εστιατορίου που έχουν καθίσει.