META Connect 2024: Οι ανακοινώσεις που ξεχώρισαν

1 εβδομάδα πριν
META Connect 2024 logo

Κατά γενική ομολογία, το φετινό META Connect, το ετήσιο συνέδριο της META, αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών, με τον CEO της εταιρείας, Mark Zuckerberg να προχωρά σε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

Αρχικά ο Zuckerberg παρουσίασε το πρωτότυπο των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας Orion σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον της φορετής τεχνολογίας. Τα γυαλιά Orion, που βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ενσωματώνουν πλήρως ολογραφική τεχνολογία και έχουν σχεδιαστεί να μοιάζουν με κανονικά γυαλιά, αν και λίγο πιο χοντρά από τα RAY-BAN META Smart Glasses.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg, τα Orion διαθέτουν μια νέα αρχιτεκτονική οθόνης που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει μέσα από αυτά χωρίς εμπόδια. Ο έλεγχός τους γίνεται μέσω χειρονομιών που ανιχνεύονται από ένα βραχιόλι με νευρωνικό δίκτυο. Οι επιδείξεις περιελάμβαναν παιχνίδια και παράθυρα που εμφανίζονται πάνω από το περιβάλλον του χρήστη, καθώς και βιντεοκλήσεις με προσωπικά avatars.

Το πλαίσιο των Orion είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο για να διατηρηθεί χαμηλό το βάρος τους, ενώ οι φακοί είναι από καρβίδιο του πυριτίου, επιτρέποντας την προβολή εικόνων μέσω του υλικού. Παρόλο που η κυκλοφορία τους αναμένεται σε μερικά χρόνια, η META σχεδιάζει να διαθέσει κιτ ανάπτυξης σε επιλεγμένους προγραμματιστές.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του META Quest 3S, μιας πιο προσιτής έκδοσης της mixed reality σειράς Quest. Με τιμή εκκίνησης τα 299,99 δολάρια για το μοντέλο των 128GB, το Quest 3S στοχεύει να φέρει τη μεικτή πραγματικότητα σε ευρύτερο κοινό. Ο επεξεργαστής της QUALCOMM στο εσωτερικό επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος Horizon και την απρόσκοπτη εκτέλεση παιχνιδιών όπως το Batman: Arkham Shadow.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η META παρουσίασε σημαντικές αναβαθμίσεις στο META AI, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας φωνητικής συνομιλίας με διασημότητες όπως ο John Cena, ο Keegan-Michael Key και η Kristen Bell. Οι χρήστες μπορούν πλέον να έχουν ρεαλιστικές συνομιλίες μέσω εφαρμογών όπως το FACEBOOK, το INSTAGRAM DM, το WHATSAPP και το MESSENGER.

Τα RAY-BAN META Smart Glasses έλαβαν επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αναπαραγωγής μουσικής, ηχοβιβλίων και podcast χωρίς χρήση χεριών μέσω υπηρεσιών όπως το SPOTIFY και το AUDIBLE. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, τα γυαλιά θα μπορούν να μεταφράζουν κείμενα από ισπανικά, γαλλικά και ιταλικά. Άλλες προσθήκες περιλαμβάνουν οπτικές υπενθυμίσεις, φακούς που μετατρέπονται γρηγορότερα σε γυαλιά ηλίου και δυνατότητες META AI για βίντεο.

Η META εισάγει επίσης ένα νέο εργαλείο μετάφρασης AI για τα INSTAGRAM και FACEBOOK Reels, επιτρέποντας στους δημιουργούς περιεχομένου να προσεγγίσουν ευρύτερο κοινό μέσω αυτόματης μεταγλώττισης και συγχρονισμού χειλιών. Αυτή η λειτουργία βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, με σχέδια για επέκταση σε περισσότερες γλώσσες στο μέλλον.

Tέλος, η META προσθέτει λειτουργίες δημιουργίας εικόνων AI στο Facebook και το Instagram, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται εύκολα εικόνες που έχουν παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας.