META και SPOTIFY ζητούν χαλάρωση των ρυθμίσεων για την ΑΙ στην Ευρώπη

1 εβδομάδα πριν
meta spotify logos

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί META και SPOTIFY εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη και την προστασία της ιδιωτικότητας. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Ντάνιελ Εκ αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις ενδέχεται να επιβραδύνουν σημαντικά την καινοτομία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η META, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, καθώς δεν μπορεί να αξιοποιήσει δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από το FACEBOOK και το INSTAGRAM. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

"Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση δεδομένων που χρησιμοποιούνται κανονικά αλλού σημαίνει ότι τα πιο προηγμένα μοντέλα δεν θα αντικατοπτρίζουν τη συλλογική γνώση, τον πολιτισμό και τις γλώσσες της Ευρώπης," επισημαίνει η META. Η εταιρεία προειδοποιεί ότι αυτή η κατάσταση θα στερήσει από τους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα πιο σύγχρονα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, η META επιβεβαιώνει ότι δεν θα μπορέσει να διαθέσει το επερχόμενο μοντέλο της, LLAMA, στην ευρωπαϊκή αγορά. Το LLAMA, που διαθέτει προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης εικόνων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνολογίας που οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν.

Από την πλευρά του, το SPOTIFY τονίζει τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτυχία των υπηρεσιών του. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την αγορά, ιδιαίτερα στην προώθηση νέων καλλιτεχνών.

"Μια απλουστευμένη ρυθμιστική δομή θα επιτάχυνε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα και θα στήριζε καθοριστικά τους Ευρωπαίους δημιουργούς," αναφέρει το SPOTIFY, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για το καλλιτεχνικό οικοσύστημα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η στάση των δύο εταιρειών απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές δεν είναι πάντα αρνητική. Για παράδειγμα, τόσο η META όσο και το SPOTIFY υποστήριξαν τις πρόσφατες ρυθμίσεις της Ε.Ε. που αφορούσαν την APPLE και το APP STORE της.

Οι δύο εταιρείες επικρότησαν την απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να χαρακτηρίσουν την APPLE ως "κλειδοκράτορα" και να την υποχρεώσουν να επιτρέψει εναλλακτικά ψηφιακά καταστήματα και συστήματα πληρωμών. Μάλιστα, ο Ζάκερμπεργκ και ο Εκ εξέφρασαν από κοινού την κριτική τους για τους νέους κανόνες που θέσπισε η APPLE στο πλαίσιο του Νόμου Ψηφιακών Αγορών (DMA).

Η συνεργασία μεταξύ META και SPOTIFY δεν περιορίζεται μόνο στην κοινή στάση απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές. Οι δύο εταιρείες έχουν συμπράξει σε διάφορες μουσικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, όπως η δημιουργία ενός miniplayer που επιτρέπει την αναπαραγωγή μουσικής από το SPOTIFY απευθείας μέσα από το Facebook.