MiCA: Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο των κρυπτονομίσματων όμως θα επιστρέψει

2 έτη πριν
cryptocoins

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για το νομοσχέδιο “Markets in Crypto Assets” (MiCA), στην ανανεωμένη μορφή του. Αρχικά, το νομοσχέδιο προέβλεπε την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι αρκετά δραστικό που δεν είδε με θετικό μάτι η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αλλά ούτε οι νομοθέτες, αφού σε σύντομο διάστημα τροποποιήθηκε αφαιρώντας το συγκεκριμένο κομμάτι.

Ωστόσο, τροποποιήθηκε ξανά επαναφέροντας μια πιο ήπια μορφή της απαγόρευσης, αναφέροντας πως όσα κρυπτονομίσματα δεν συμμορφώνονται με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα (από 1η Ιανουαρίου 2025) θα απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην τρέχουσα μορφή του, το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε (31 αρνητικές έναντι 23 θετικών) και βρίσκεται πάλι υπό συζήτηση για να επανέλθει στο προσκήνιο.

Ο βασικός του στόχος μπορεί να είναι η μέριμνα για το περιβάλλον, ωστόσο οι κοινότητες που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα βλέπουν και κάτι άλλο: κρατικό έλεγχο εκεί που δεν «πρέπει». Στην ουσία, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν μέσω του blockchain, ενός αποκεντρωποιημένου συστήματος που στηρίζεται στους χρήστες του για να λειτουργεί και δεν ελέγχεται από κάποιο κυβερνητικό φορέα.

Βέβαια, για να λειτουργεί το blockchain είναι απαραίτητοι οι συνδεδεμένοι υπολογιστές των χρηστών, οι οποίοι επωμίζονται το βάρος των ενεργειών όπως η εκτέλεση αλγορίθμων που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε βήμα, π.χ. μια συναλλαγή. Επιπλέον, η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά ενεργοβόρα, σε σημείο που η Κίνα την απαγόρευσε διότι αντιμετώπιζε θέματα διακοπής ηλεκτροδότησης εξαιτίας αυτού. Τα παραπάνω συνεπάγονται μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος με διοξείδιο του άνθρακα, με ετήσια νούμερα που συγκρίνονται με τους ρύπους που παράγονται σε ετήσια βάση σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο, ίσως αρκετά φιλόδοξα και «απότομα» επιχείρησε να απαγορεύσει πλήρως τα κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε ένα μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται “Proof-of-Work”. Κάποια blockchains συζητιέται να μεταβούν σε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον μηχανισμό, ονόματι “Proof-of-Stake”, που είναι αρκετά λιγότερο ενεργοβόρος.

Αν, θεωρητικά, τα δημοφιλέστερα blockchains μεταβούν σε “PoS” και αφήσουν πίσω το “PoW”, τότε επίσης τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum, Dogecoin κλπ) δε θα επηρεαστούν από ένα νομοσχέδιο που πρακτικά προβλέπει την απαγόρευση των “PoW” blockchains και παράλληλα θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα επανέλθει, με τις όποιες τροποποιήσεις, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την τροπή που θα πάρει η κατάσταση.