Nadella: Λάθος της MICROSOFT η κατάργηση των Windows Phone

5 μήνες πριν
satya Nadella

Ο διευθύνων σύμβουλος της MICROSOFT, Satya Nadella, εξέφρασε κάποια λύπη για το αποτυχημένο πρόγραμμα των Windows Phone της εταιρείας, παραδεχόμενος ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Σε συνέντευξή του, ο Nadella απέφυγε να αποκαλέσει τον τερματισμό του Windows Phone ως απόλυτο λάθος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι εναλλακτικές προσεγγίσεις μπορεί να είχαν επιτρέψει την επιτυχία, όπως η επανεφεύρεση της κατηγορίας του computing μεταξύ PCs, tablets και smartphone.

Τα Windows Phone ξεκίνησαν το 2010, αλλά δεν απέκτησαν ποτέ απήχηση, παρά το γεγονός ότι η MICROSOFT ξόδεψε δισεκατομμύρια για την εξαγορά της τηλεφωνικής επιχείρησης της Nokia. Μέχρι το 2014, η MICROSOFT είχε ήδη τερματίσει την ανάπτυξη των Windows Phone. Η πλατφόρμα παρέμεινε μερικά χρόνια ακόμα ζωντανή, πριν η υποστήριξη τερματιστεί πλήρως το 2019. 

Ο Nadella δεν είναι ο πρώτος CEO της MICROSOFT που εκφράζει τη λύπη του για τους χειρισμούς που οδήγησαν την εταιρεία εκτός smartphone. Ο Bill Gates αποκάλεσε την απώλεια του Android το "μεγαλύτερο λάθος του". Ο προκάτοχός του Steve Ballmer παραδέχθηκε επίσης ότι δεν έκανε τις κατάλληλες κινήσεις, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αρκετά γρήγορα στο iPhone της APPLE. 

Είναι ενδιαφέρον ότι η MICROSOFT εισήλθε πρόσφατα ξανά στα smartphone με το Surface Duo που βασίζεται στο Android. Ευθυγραμμίστηκε με την ιδέα του Nadella για την επανεφεύρεση της κατηγορίας, αν και η απήχηση ήταν και είναι υποτονική. Παρ' όλα αυτά, η MICROSOFT παραμένει οικονομικά επιτυχημένη υπό την ηγεσία της Nadella.

Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε έσοδα ύψους 56,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τριμηνιαία βάση, αυξημένα κατά 13% σε ετήσια βάση. Οι cloud υπηρεσίες σημείωσαν συγκεκριμένα αύξηση 19%. Το μόνο αδύναμο σημείο ήταν η πτώση των εσόδων κατά 22% στις συσκευές, τη μονάδα που περιέχει το Surface και η οποία είδε πρόσφατα τον επικεφαλής της να μετακομίζει στην AMAZON.

Από την πλευρά του, ο Nadella ανέφερε την πολιτιστική ηγεσία ως το μεγαλύτερο μάθημά του. Έμαθε τη σημασία της πλήρους ευθυγράμμισης των λέξεων, των σκέψεων και των πράξεων για να δοθεί ο σωστός τόνος. Από νωρίς, ο Nadella παραδέχεται ότι μερικές φορές έλεγε πράγματα χωρίς να τα εννοεί πραγματικά. Αλλά έκτοτε έχει εστιάσει την εταιρεία με επιτυχία στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα προϊόντα της.

Στο τέλος, τα Windows Phone αποδείχθηκε ένα οδυνηρό αλλά όχι μοιραίο στραβοπάτημα για τη MICROSOFT. Η εταιρεία ανέκαμψε οικονομικά επεκτείνοντας τις δυνατότητες cloud, επιχειρήσεων και AI υπό την καθοδήγηση του Nadella. Και συνεχίζει να εργάζεται για να βρει το σωστό μείγμα hardware και software για να επαναπροσδιορίσει τις κατηγορίες υπολογιστών, εφαρμόζοντας τα σκληρά κερδισμένα μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος στα smartphones.