Το νέο κβαντικό τσιπ της INTEL θέλει να εξελίξει το quantum computing

1 έτος πριν
INTEL quantum chip

Η INTEL ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή των νέων κβαντικών επεξεργαστών της, που ονομάζονται Tunnel Falls, οι οποίοι χρησιμοποιούν qubits με βάση το πυρίτιο και τεχνολογία CMOS. Τα τσιπ των 12 qubit έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με την κβαντική πληροφορική, προσφέροντάς τους μια ευέλικτη και κλιμακούμενη (scalable) πλατφόρμα που μπορεί να εκτελέσει διαφορετικούς τύπους κβαντικών αλγορίθμων και λειτουργιών. Η INTEL ελπίζει ότι τα τσιπ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη πρακτικών κβαντικών υπολογιστών στο μέλλον και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το 2024 το κβαντικό τσιπ επόμενης γενιάς που θα βασίζεται στο Tunnel Falls.

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι μια επαναστατική και δυνητικά κοσμοϊστορική τεχνολογία που υπόσχεται να λύσει πολύπλοκα προβλήματα που είναι πέρα από την εμβέλεια των κλασικών υπολογιστών, όπως η μοριακή ανάλυση, η πρόβλεψη του κλίματος και η κρυπτογράφηση. Ωστόσο, η κβαντική πληροφορική είναι επίσης πολύ δύσκολη και απαιτεί ακριβό και ειδικά κατασκευασμένο hardware και software. Τα τσιπ "Tunnel Falls" της INTEL στοχεύουν να ξεπεράσουν ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες διαδικασίες κατασκευής και παρέχοντας στους ερευνητές περισσότερες επιλογές και ευελιξία.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο κακόβουλη εφαρμογή κβαντικής πληροφορικής αφού μπορούν -θεωρητικά- να γίνουν ζωτικά εργαλεία στον τομέα του cyberwar και της κατασκοπείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας κβαντικός υπολογιστής είναι μοναδικά ικανός να καταστήσει παρωχημένα πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα πρότυπα κρυπτογράφησης. Μεγάλο μέρος των εργασιών για τους κβαντικούς υπολογιστές πραγματοποιείται μυστικά από τις κυβερνήσεις του κόσμου, κάτι δηλαδή σαν αγώνας εξοπλισμών.

Τα τσιπ Tunnel Falls δεν προορίζονται για καταναλωτές ή gamers, καθώς βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και απαιτούν ειδικές συνθήκες για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την έρευνα και την καινοτομία της κβαντικής πληροφορικής και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η INTEL δεν είναι ο μόνος παίκτης στον αγώνα των κβαντικών υπολογιστών, καθώς και άλλες εταιρείες όπως η IBM, η GOOGLE, η MICROSOFT και η AMAZON εργάζονται επίσης πάνω στις δικές τους κβαντικές λύσεις. Ωστόσο, οι προσπάθειες της INTEL είναι ευπρόσδεκτες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόοδο του τομέα της κβαντικής πληροφορικής τα επόμενα χρόνια.