NVIDIA και MICROSOFT συνεργάζονται για την κατασκευή των "ισχυρότερων υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης"

1 έτος πριν
NVIDIA & MICROSOFT

Η NVIDIA, η πολυτιμότερη αμερικανική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών, ανακοίνωσε πρόσφατα μια πολυετή συνεργασία με τη MICROSOFT για την κατασκευή "ενός από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο". Στόχος των δύο εταιρειών είναι ο νέος υπερυπολογιστής να διαχειρίζεται τα τεράστια υπολογιστικά φορτία που απαιτούνται για την εκπαίδευση και τo scale της τεχνητής νοημοσύνης. Η συνεργασία καθιστά το MICROSOFT Azure το πρώτο δημόσιο cloud που ενσωματώνει τo πλήρες AI stack της NVIDIA, δηλαδή αρχικά τις GPU που κατασκευάζει, τα συστήματα δικτύου που διαθέτει και τέλος, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει.

Ο υπερυπολογιστής θα τροφοδοτείται από την προηγμένη υποδομή του MICROSOFT Azure σε συνδυασμό με τις GPU της NVIDIA, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν, να αναπτύξουν και να κάνουν scale την AI, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων, υπερσύγχρονων μοντέλων, ανέφερε η NVIDIA σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της NVIDIA για το enterprise computing, Manuvir Das,  σημείωσε ότι «η τεχνολογική πρόοδος της AI καθώς και η υιοθέτηση της από τη βιομηχανία, επιταχύνεται. Η ανακάλυψη των θεμελιωδών μοντέλων έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα έρευνας, έχει προωθήσει νέες νεοφυείς επιχειρήσεις και έχει καταστήσει δυνατές νέες επιχειρηματικές εφαρμογές».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συνεργασία μεταξύ της NVIDIA και της MICROSOFT «θα παρέχει στους ερευνητές και τις εταιρείες υποδομές και λογισμικό AI τελευταίας τεχνολογίας για την αξιοποίηση της μετασχηματιστικής δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης». Απηχώντας τις σκέψεις του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Cloud και AI Group της MICROSOFT, Scott Guthrie, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την NVIDIA ξεκλειδώνει την πιο κλιμακούμενη πλατφόρμα υπερυπολογιστών στον κόσμο, η οποία παρέχει κορυφαίες δυνατότητες AI για κάθε επιχείρηση στο MICROSOFT Azure».

Ο υπερυπολογιστής AI που βασίζεται στο Azure Cloud, περιλαμβάνει ισχυρά και scalable virtual machines των σειρών ND και NC, βελτιστοποιημένα για κατανεμημένη εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων AI, σύμφωνα με την NVIDIA. Το MICROSOFT Azure είναι επίσης το πρώτο δημόσιο cloud που ενισχύεται με την προηγμένη στοίβα AI της NVIDIA, προσθέτοντας δεκάδες χιλιάδες GPUs της NVIDIA (τα μοντέλα A100 και H100), δικτύωση NVIDIA Quantum-2 400Gb/s InfiniBand καθώς και τη σουίτα λογισμικού NVIDIA AI Enterprise/

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η NVIDIA θα χρησιμοποιήσει επίσης τα scalable virtual machines του Azure για την έρευνα και την περαιτέρω επιτάχυνση των εξελίξεων στη δημιουργική AI, «έναν ταχέως αναδυόμενο τομέα της AI, στον οποίο θεμελιώδη μοντέλα όπως το Dall-E, αποτελούν τη βάση για αυτοεκπαιδευόμενους αλγορίθμους και τη δημιουργία νέων κειμένων, κώδικα, ψηφιακών εικόνων, βίντεο ή ήχου», δήλωσε η NVIDIA.