Ο δημιουργός του ChatGPT, η OpenAI, δηλώνει ότι δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει την Ευρώπη

5 μήνες πριν
Sam Altman

Η OpenAI δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Sam Altman. Η δήλωση αποτελεί στην ουσία αναδίπλωση για τον Altman μετά την απειλή που διατύπωσε στα τέλη Μαΐου ότι θα εγκαταλείψει την περιοχή αν είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ΕΕ επεξεργάζεται αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο σύνολο κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη και ο Altman είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το τρέχον σχέδιο του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι "υπερ-ρυθμιστικό". 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε εδώ και φυσικά δεν έχουμε κανένα σχέδιο να φύγουμε», ανέφερε ο Altman σε tweet του. Η απειλή του για έξοδο από την Ευρώπη είχε προκαλέσει επικρίσεις από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton και πολλούς άλλους νομοθέτες.

Ο Altman πέρασε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου διασχίζοντας την Ευρώπη, συναντώντας κορυφαίους πολιτικούς στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Βρετανία για να συζητήσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και την πρόοδο του ChatGPT.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την περιοδεία του ως μια «πολύ παραγωγική εβδομάδα συζητήσεων στην Ευρώπη σχετικά με το πώς να ρυθμίσουμε καλύτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η OpenAI έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή δεν αποκαλύπτει τα δεδομένα εκπαίδευσης για το τελευταίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT-4. Η εταιρεία είχε επικαλεστεί ένα "ανταγωνιστικό τοπίο και επιπτώσεις στην ασφάλεια" για τη μη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, οι νομοθέτες της ΕΕ πρόσθεσαν νέες προτάσεις που υποχρεώνουν κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί εργαλεία δημιουργικής AI, όπως το ChatGPT, να αποκαλύπτει υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των συστημάτων της. 

Η τελευταία πάντως εξέλιξη είναι μία ακόμη σε πολλαπλές που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά από τη στιγμή που η OpenAI κυκλοφόρησε το AI chatbot της, το ChatGPT, φέρνοντας μια επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.