Υπάρχουν τουλάχιστον δύο πράγματα που οφείλουμε άπαντες στον Stephen Wilhite: τη δημιουργία αρχείων κινούμενων γραφικών GIF και το αιώνιο debate σχετικά την προφορά τους! Δυστυχώς όμως, ο Wilhite δεν είναι πια μαζί μας αφού έχασε τη μάχη για τη ζωή πριν λίγες ημέρες σε ηλικία 74 ετών νικημένος από την COVID-19.
Ο Stephen Wilhite ανέπτυξε τη «μέθοδο συμπίεσης ή/και κωδικοποίησης γραφικών στους υπολογιστές» που έγινε γνωστή ως Graphics Interchange Format ή εν συντομία GIF -που ήταν και η κατάληξη των σχετικών αρχείων. Εκείνη την εποχή μάλιστα εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρείας CompuServe η οποία και παρουσίασε το νέο φορμά ως έναν καινοτόμο τρόπο για τον διαμοιρασμό υψηλής ποιότητας και ανάλυσης γραφικών. Θυμήσου ότι εκείνη την εποχή με τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων να μην έχουν καμία μα καμία σχέση με εκείνες του σήμερα, η λογική του GIF ήταν πραγματικά ριζοσπαστική.
«Εφηύρε το GIF από μόνος του. Το έκανε στο σπίτι και στη συνέχεια, αφού το τελειοποίησε, το μοιράστηκε στη δουλειά», ανέφερε η γυναίκα του. «Συνήθιζε να βρίσκει τη λύση για κάτι μόνος του, έχοντας τα πάντα στο κεφάλι του και στη συνέχεια αποτύπωνε τη σκέψη του προγραμματίζοντας στον υπολογιστή», συνέχισε. Ο Wilhite είχε συνταξιοδοτηθεί λίγο μετά το 2000 και μολονότι συνήθιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιδιδόμενος στα αγαπημένα του χόμπι, το 2013 πήρε θέση στο… δίλημμα της προφοράς του GIF.
Σε μία θρυλική δήλωση στους New York Times, τόνισε πως: «Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης αποδέχεται και τις δύο προφορές (σ.σ. «τζιφ» και «γκιφ»). Αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι το “ελαφρύ G” και άρα η λέξη προφέρεται ως “τζιφ”. Τέλος». Ο Stephen Wilhite τιμήθηκε το ίδιο έτος με το βραβείο Webby Lifetime Achievement, 25 χρόνια μετά την εφεύρεση του GIF.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…