Ο Elon Musk επαναφέρει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στο TWITTER

1 έτος πριν
Donald Trump

Ο νέος ιδιοκτήτης του TWITTER, Elon Musk, ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν δύο χρόνια αφότου η εταιρεία τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, επικαλούμενη τον ρόλο του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανακοίνωσε την απόφαση το βράδυ του Σαββάτου, αφού επέτρεψε στους followers του στο TWITTER και σε άλλους να ψηφίσουν για το αν επιθυμούν ή όχι την επιστροφή του πρώην προέδρου, με σχεδόν το 52% αυτών να ψηφίζουν υπέρ της επιστροφής του Trump. Η ψηφοφορία στο TWITTER κατέγραψε περισσότερες από 15 εκατομμύρια ψήφους.

"Ο λαός μίλησε", έγραψε ο Musk στο TWITTER το βράδυ του Σαββάτου. "Ο λογαριασμός του Trump θα αποκατασταθεί", κάτι που έγινε λίγο αργότερα.

Τα προηγούμενα tweets από τον λογαριασμό του Trump ήταν ορατά μετά την επαναφορά του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένου αυτού από τις 8 Ιανουαρίου 2021, όταν έγραψε ότι δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Joe Biden. Ο Trump είχε 88,8 εκατομμύρια οπαδούς στο TWITTER όταν η εταιρεία έκλεισε το λογαριασμό του.

Η απόφαση του Musk είναι η πιο αναμενόμενη από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο του TWITTER στις 27 Οκτωβρίου. Έρχεται τέσσερις ημέρες αφότου ο Trump ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2024.

Το TWITTER είχε κεντρική σημασία για την πολιτική άνοδο του Trump, επιτρέποντάς του να μεταδίδει τις σκέψεις, τις προκλήσεις και τις προσβολές του σε εκατομμύρια οπαδούς και επικριτές χωρίς το φίλτρο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης ή οποιουδήποτε άλλου. Γύρω στο 2011, άρχισε να χρησιμοποιεί το TWITTER για να ισχυριστεί ψευδώς ότι ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, και αργότερα, χρησιμοποίησε το TWITTER ως πρόεδρος για να απολύσει αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου και να απειλήσει τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, έγραψε στο TWITTER ή έκανε retweet μια ποικιλία ψευδών και παραπλανητικών δηλώσεων, από θεωρίες συνωμοσίας των Antifa μέχρι ψευδείς θεραπείες του Covid. Άλλες φορές, χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του για να επιτεθεί στους επικριτές του, τα μέσα ενημέρωσης, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους που, όπως είπε, δεν ήταν αρκετά πιστοί.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για το TWITTER, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί από τον εναγκαλισμό της απόλυτης ελευθερίας του λόγου προς την ανάληψη μιας πιο επιθετικής δράσης κατά της κατάχρησης, της παρενόχλησης, της παραπληροφόρησης και των εκκλήσεων για βία. Ο Musk έχει δηλώσει ότι θα χαλαρώσει τους κανόνες του TWITTER, αν και έγραψε στο TWITTER λίγο μετά την εξαγορά ότι η πλατφόρμα "προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα κολαστήριο για όλους. ..."

Η επιστροφή του Trump έρχεται επίσης σε μια περίοδο αυξημένων προσδοκιών ότι ο ίδιος και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να ανανεώσουν τους παραπλανητικούς ή ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, τους οποίους ο Trump έγραφε συστηματικά στο TWITTER πριν χάσει τον λογαριασμό του. Η απόφαση του TWITTER να υποδεχθεί τον Trump πίσω ενέχει κινδύνους για τον Musk, καθώς τον φέρνει σε μια θέση που θα πρέπει να υποστηρίξει την απόφασή του σε τυχόν μελλοντικές συμπεριφορές του Trump που περιλαμβάνουν τυχόν εκκλήσεις σε βία.