Ο θρύλος John Carmack αποχωρεί από την META με πολλά παράπονα

1 έτος πριν
John Carmack

Ο John Carmack, ο πρωτοπόρος της εικονικής πραγματικότητας που εντάχθηκε στη META από την Oculus μετά την εξαγορά της κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αποχώρησε από το γίγαντα των κοινωνικών δικτύων. Το Business Insider ανέφερε πρώτο την αποχώρησή του, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, δημοσιεύοντας μάλιστα κομμάτια του εσωτερικού του υπομνήματος που περιείχαν επικριτικά συναισθήματα για τη META και τις προσπάθειές της πάνω στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα.

«Αυτό είναι το τέλος της δεκαετίας μου στο VR», ανέφερε ο Carmack στο σημείωμά του. Στο υπόμνημα του επαινεί αρχικά το Quest 2 headset επειδή είναι αυτό που «ήθελε να δει από την αρχή», με το inside out tracking, το προαιρετικό PC streaming, την συμφέρουσα τιμή και την οθόνη με ανάλυση σχεδόν 4Κ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το Quest 2 θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει πιο γρήγορα στην αγορά αν είχαν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις από τους πλέον κατάλληλους της εταιρείας.

Το φταίξιμο που ρίχνει ο Carmack στη META φαίνεται να είναι η αποτελεσματικότητα της εταιρείας - ή, με βάση το σημείωμά του, η έλλειψή της. «Έχουμε έναν γελοίο αριθμό ανθρώπων και πόρων, αλλά συνεχώς αυτο-σαμποτάρουμε και σπαταλάμε την προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει τρόπος να το ωραιοποιήσουμε. Η META λειτουργεί με τη μισή αποτελεσματικότητα που θα με έκανε ευτυχισμένο».

Παράλληλα ο Carmack δήλωσε ότι ως ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας σε ότι αφορά το metaverse, αισθάνθηκε ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να επιταχύνει τα πράγματα, κάτι που «προφανώς δεν μπόρεσε να επιτύχει». Στις τελευταίες γραμμές του υπομνήματός του, ο Carmack παραδέχτηκε ότι είχε «κουραστεί από τη μάχη», αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι "το VR μπορεί να προσφέρει αξία στους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, και καμία εταιρεία δεν είναι σε καλύτερη θέση για να το κάνει αυτό από τη META».

Τα επόμενα βήματα του Carmack πιθανόν έχουν σχέση με την Keen Technologies, τη νεοσύστατη επιχείρησή του που ειδικεύεται στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ικανεί να εκτελεί ανθρώπινες εργασίες.