Οι “Anonymous” ισχυρίζονται πως χάκαραν πάνω από 300 ρωσικές ιστοσελίδες

2 έτη πριν
Anonymous

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μαίνεται και στο διαδίκτυο, αφού όπως φαίνεται, η ομάδα hackers “Anonymous” ανέλαβε δημοσίως την ευθύνη για την επίθεση σε περισσότερες από 300 ρωσικές ιστοσελίδες ανακοινώνοντας πως βρίσκεται σε «κυβερνοπόλεμο» με τη Ρωσία.

Κατ’ επέκταση αυτού, πολλαπλές επιθέσεις σε κυβερνητικές και μη ιστοσελίδες της Ρωσίας έλαβαν χώρα στη συνέχεια με ποικίλους τρόπους. Οι ιστοσελίδες του Κρεμλίνου και του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας έμειναν εκτός λειτουργίας για λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Επιπλέον, οι “Anonymous” δήλωσαν επίσης πως είχαν εισβάλλει στη βάση δεδομένων του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με άγνωστες επιπτώσεις.

Το “Russian Today” ανέφερε πως μετά τις ανακοινώσεις των “Anonymous”, το δίκτυο ιστοσελίδων τού “Russian Today” δέχτηκε επιθέσεις από περίπου 100 εκατομμύρια συσκευές με τις περισσότερες να βρίσκονται εντός των ΗΠΑ.

Μια άλλη δράση για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη ήταν το χακάρισμα τηλεοπτικών σταθμών, που τους έδωσε την ελευθερία να προβάλλουν σε κρατικά κανάλια ό,τι ήθελαν. Επέλεξαν να προβάλλουν εικόνες από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμβολα της Ουκρανίας, να ακούγονται πατριωτικά τραγούδια των Ουκρανών και γενικότερα στόχος ήταν να ενημερωθεί ο ρωσικός πληθυσμός για όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα.

Οι επιθέσεις τύπου DDoS (Distributed Denial-of-Service) έχουν στόχο την υπερφόρτωση μιας υπηρεσίας ώστε να υπολειτουργεί ή να πάψει να λειτουργεί, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Υπάρχουν και επιθέσεις malware, δηλαδή κακόβουλου λογισμικού, όπως το “NotPetya” που χρησιμοποιήθηκε σε αντίστοιχες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας το 2017, το οποίο προκάλεσε ζημιές της τάξεως των 10$ δισεκατομμυρίων. Το malware μπορεί να έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο επιτιθέμενος – να απαγορεύει την πρόσβαση, να απενεργοποιήσει συσκευές, να κλειδώσει συσκευές, να αποσπάσει δεδομένα και πολλά ακόμη. 

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν παίξει μικρό ρόλο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά δεν αποκλείεται να ενταθούν στο μέλλον από οποιαδήποτε πλευρά, είτε ως απάντηση στους “Anonymous” είτε ως συνέχεια των πράξεών τους είτε ως κάτι άλλο γενικότερα.