Μία από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν βγαίνοντας από την ατμόσφαιρα της Γης τα μέλη των διαστημικών αποστολών είναι η έλλειψη βαρύτητας. Δεν είναι μόνο το ότι πρέπει να μάθουν από το μηδέν να κάνουν ό,τι και στη Γη αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο αλλά και τα κατάλοιπα που αφήνει στο σώμα τους η έκθεσή τους σε αυτές τις συνθήκες: οστεοπόρωση, ατροφικούς μύες, μειωμένη όραση, απώλεια οστικής μάζας, προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος κ.α. Τα ίδια θέματα θα αντιμετώπιζαν θεωρητικά και οι άνθρωποι που θα κατάφερναν να αποικήσουν κάποιον άλλο πλανήτη δίχως ατμόσφαιρα, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια μελέτη που να ασχολείται με τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής μακροπρόθεσμα.
Κι όμως, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν! Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν στο πανεπιστήμιο του Κιότο και την κατασκευαστική εταιρεία Kajima Corp αφού η μεταξύ τους συνεργασία που μόλις ανακοινώθηκε, αποσκοπεί στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη φουτουριστικών προτάσεων με στόχο να προσφέρουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη δυνατότητα στους αστροναύτες αλλά και τους ταξιδιώτες του διαστήματος τη δυνατότητα να κινηθούν σε συνθήκες… τεχνητής βαρύτητας.
Η ιδέα που έχουν συλλάβει είναι ένα διαστημικό όχημα ή τέλος πάντων κατασκεύασμα σε σχήμα κώνου. Με διαστάσεις 400 x 200 μέτρα, το Glass (αυτό είναι το όνομά του) θα περιστρέφεται φύρω από τον άξονά του μία φορά κάθε 20 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται μέσα σ’ αυτό να απολαμβάνουν βαρύτητα όπως και στη Γη. Το κόνσεπτ δε σταματά εκεί, αφού το… περιεχόμενο θα περιλαμβάνει δέντρα, βλάστηση, μέχρι και μια λίμνη. Αν τα παραπάνω σου φάνηκαν απλά εξωπραγματικά, να σε ενημερώσουμε ότι το Glass θα συνοδεύεται από το Hexatrack, ένα μεταφορικό όχημα που θα καλύπτει Γη, Άρη και Σελήνη (αφού το Glass θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε πλανήτη/φυσικό δορυφόρο).
Οι Ιάπωνες θεωρούν πως τα πλάνα τους θα υλοποιηθούν στα τέλη του 22ου αιώνα. Μέχρι τότε θα έχουμε τη SpaceX…