Οι ΗΠΑ περιορίζουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία αμερικανικών εταιρειών με τη HUAWEI

1 έτος πριν
HUAWEI

Η HUAWEI αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια αμερικανικούς εξαγωγικούς περιορισμούς γύρω από προϊόντα που έχουν σχέση με το 5G και άλλες τεχνολογίες, όμως αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έχουν χορηγήσει άδειες σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να πωλούν ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες στην εταιρεία. Μία από αυτές είναι η Qualcomm η οποία το 2020 έλαβε άδεια να πουλήσει 4G SoC για τα smartphones της HUAWEI.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι "αξιολογούν συνεχώς τις πολιτικές και τους κανονισμούς μας", αλλά δεν σχολιάζουν συνομιλίες με συγκεκριμένες εταιρείες. Η HUAWEI και η QUALCOMM αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες που κάνουν κατάχρηση μιας υπερβολικά ευρείας έννοιας της εθνικής ασφάλειας για να καταστείλουν αδικαιολόγητα κινεζικές επιχειρήσεις.

Η κίνηση αυτή "αντιβαίνει τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και των χρηματοοικονομικών, πλήττει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στο επιχειρηματικό περιβάλλον των ΗΠΑ και αποτελεί απροκάλυπτη τεχνολογική ηγεμονία", δήλωσε ο Μάο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο την Τρίτη.

Πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δημιουργούν μια νέα επίσημη πολιτική άρνησης για την αποστολή προϊόντων στη HUAWEI, η οποία θα περιλαμβάνει λύσεις κάτω από το επίπεδο 5G, συμπεριλαμβανομένων λύσεων 4G, Wifi 6 και 7, της τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστών υψηλής απόδοσης και cloud.

Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να αντανακλά την αυστηροποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της HUAWEI κατά το προηγούμενο έτος. Οι άδειες για 4G τσιπ που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για 5G, οι οποίες μπορεί να είχαν εγκριθεί νωρίτερα, απορρίφθηκαν, δήλωσε η ίδια πηγή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έβαλαν τη HUAWEI σε μια εμπορική “μαύρη λίστα” το 2019, περιορίζοντας τους περισσότερους προμηθευτές των ΗΠΑ από το να στέλνουν τα προιόντα και την τεχνολογία τους στην εταιρεία, εκτός εάν τους είχαν χορηγηθεί ειδικές άδειες. Οι αξιωματούχοι συνέχισαν να αυστηροποιούν τους ελέγχους για να αποκόψουν τη δυνατότητα της HUAWEI να αγοράζει ή να σχεδιάζει τσιπ ημιαγωγών που τροφοδοτούν τα περισσότερα από τα προϊόντα της.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χορήγησαν άδειες που επέτρεψαν στη HUAWEI να παραλάβει ορισμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, οι προμηθευτές της HUAWEI έλαβαν άδειες από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2021 για να πουλήσουν προϊόντα αξίας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο γίγαντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Τον Δεκέμβριο, η HUAWEI δήλωσε ότι τα συνολικά έσοδά της ήταν περίπου 91,53 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα ελαφρώς από το 2021, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ προκάλεσαν πτώση των πωλήσεών της κατά σχεδόν το ένα τρίτο.