Οι εξελίξεις των προσωπικών υπολογιστών για το 2021

2 έτη πριν
2021 image

Μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα αποθέματος, στο 2021 είδαμε κάποιες μεγάλες εξελίξεις στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά φέτος είδαμε κάποια ενδιαφέρον πράγματα στον χώρο που μας χαρίζουν μια ματιά στο μέλλον.

Η Microsoft διέθεσε τα Windows 11

Παρά τις δηλώσεις ότι τα Windows 10 θα είναι η τελευταία μεγάλη έκδοση των Windows, η Microsoft μας εξέπληξε με τα Windows 11. Το νέο λειτουργικό σύστημα προκάλεσε αρκετές κριτικές αλλά και πολλά θετικά σχόλια. Η αναβάθμιση είναι δωρεάν για τους χρήστες Windows, αλλά υπήρξε έντονη κριτική για την μη υποστήριξη παλαιότερου hardware, η οποία έγινε για λόγους ασφαλείας. Επίσης είδαμε την Microsoft να κάνει πιο δύσκολη την αλλαγή του προεπιλεγμένου browser, κάτι το οποίο σταδιακά έκανε ευκολότερο πάλι.

Μια σημαντική νέα λειτουργία είναι η υποστήριξη Android εφαρμογών, με χρήστες να βρίσκουν (ανεπίσημο) τρόπο να εγκαταστήσουν το Google Play Store. Αν και ακόμα σε beta φάση, η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη για όλους τους χρήστες.

Η Intel επιστρέφει δυναμικά με την 12η γενιά και η DDR5 μνήμη μπαίνει στην αγορά

Τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για την Intel, η οποία δε κατάφερε να μειώσει τη λιθογραφία των προϊόντων της. Από την άλλη είδαμε μια AMD που κατάφερε να ξεπεράσει τον ανταγωνιστή της με τους Ryzen επεξεργαστές. Το 2021 όμως είδαμε μια δυναμική επιστροφή με τους επεξεργαστές 12ης γενιάς. Μπορεί οι Alder Lake S να μην έρχονται με μικρότερη λιθογραφία, αλλά οι αρχιτεκτονικές βελτιώσεις την τοποθέτησαν στην κορυφή απόδοσης με τον Intel i9-12900K, που ανταγωνίζεται τα καλύτερα προϊόντα της AMD.

Μαζί με την 12η γενιά είδαμε και τη μνήμη νέας γενιάς, DDR5, η οποία φέρνει μεγαλύτερο εύρος, υψηλότερες συχνότητες και μέγεθος και άλλα. Για την ώρα, η πλατφόρμα της Intel είναι η μοναδική που υποστηρίζει τη μνήμη αυτή, αλλά αναμένουμε σύντομα και από την AMD να την χρησιμοποιήσει στην επερχόμενη γενιά επεξεργαστών της.

Το Steam Deck φέρνει το PC gaming στα χέρια μας

Το φορητό gaming ήταν ανέκαθεν κάτι εντυπωσιακό, παρόλο που περιορίζεται από πολλούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, το Nintendo Switch ήταν η μοναδική συσκευή με μεγάλη παρουσία και επιρροή στον χώρο. Και μέσα στο 2021, είδαμε τη Valve να ανακοινώνει πως θα φέρει το PC gaming στα χέρια μας με το Steam Deck, μια φορητή κονσόλα που βασίζεται σε Linux.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα φορητά PC ικανά να τρέξουν παιχνίδια, όπως οι συσκευές της GPD. Η διαφορά τώρα είναι πως η Valve χρησιμοποιεί το όνομα του Steam και έρχεται να θέσει νέα στάνταρ στον χώρο. Με το φορητό hardware να γίνεται ολοένα καλύτερο και το cloud gaming να γίνεται πιο διαδεδομένο, το μέλλον του φορητού gaming φαίνεται λαμπρό.

Η Apple επανεφευρίσκει το MacBook Pro

Για ακόμη μια χρονιά, η Apple δείχνει την ικανότητά της σε τροποποιημένο υλικό (custom hardware). Τα νέα MacBook Pro με τα νέα M1 Pro και M1 Max chips επανέφεραν όλα τα θετικά στοιχεία των MacBook Pro. Τα νέα chip έρχονται με μεγαλύτερη απόδοση ανά watt και καλύτερη κατανάλωση.

Επίσης είδαμε την εταιρεία να επαναφέρει HDMI θύρα, θύρα μνήμης SD, ακόμα και το MagSafe, το οποίο είχαμε να δούμε από το παλαιότερο MacBook Air.

Το δικαίωμα επισκευής φέρνει σημαντικές αλλαγές στον χώρο

Το 2021 ήταν μια πολύ θετική χρονιά και για το κίνημα δικαιώματος επισκευής, πιέζοντας κατασκευάστριες εταιρείες να βελτιώσουν την επισκευή των προϊόντων της και να τη κάνουν ευκολότερη για τον τελικό καταναλωτή. Μετά από εντολή του Joe Biden προς την FTC να επανεξετάσει τους κανονισμούς επισκευής, η FTC έβγαλε μια ανακοίνωση προς τους κατασκευαστές που περιορίζουν το δικαίωμα επισκευής στις συσκευές τους.

Με κρατική υποστήριξη, αναμένεται το κίνημα να είναι πιο ενισχυμένο για το νέο έτος. Επίσης είδαμε τη Framework να παρουσιάζει ένα modular laptop που δίνει έμφαση στην επισκευή. Μπορεί να μην γίνει το πρότυπο της βιομηχανίας, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε μεγαλύτερες προσπάθειες από μεγάλους κατασκευαστές όσον αφορά την αναβάθμιση και την επισκευή.

Προβλήματα στην εξαγορά της ARM από την Nvidia

Καιρό τώρα, η Nvidia προσπαθεί να εξαγοράσει την ARM, την εταιρεία που σχεδιάζει τους ARM επεξεργαστές που πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μετά την απόπειρα εξαγοράς έναντι $40 δισεκατομμυρίων, οι προσπάθειες πάγωσαν λόγω της FTC, η οποία επέβαλε μήνυση για να σταματήσει η διαδικασία. Η συμφωνία τράβηξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους οργανισμούς κανονισμών καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον χώρο ημιαγωγών.

Η FTC υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή θα δώσει μεγάλη επιρροή στην Nvidia, καθώς θα είναι υπεύθυνη για τις συμφωνίες της ARM, θέλοντας παράλληλα να μην έχει άδικο πλεονέκτημα η Nvidia σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η βιομηχανία ημιαγωγών βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση, κάτι που δε θα βελτιωνόταν από μια τέτοια εξαγορά.

Το απόθεμα καρτών γραφικών δεν βελτιώνεται, το Supersampling εξελίσσεται

Όπως και με το 2020, οι ελλείψεις ημιαγωγών συνεχίστηκαν, με το απόθεμα καρτών γραφικών να μην βελτιώνεται καθόλου φέτος. Υπήρχαν αρκετές ανακοινώσεις σχετικά με τις ελλείψεις, με όλες να κάνουν λόγο για βελτίωση προς το 2023.

Παρά την έλλειψη, αυτό δεν σταμάτησε τις AMD και Intel να παρουσιάζουν τις δικές τους Supersampling τεχνολογίες τους. Η AMD παρουσίασε το FSR και η Intel το XeSS, τα οποία ακολουθούν τα βήματα του DLSS της Nvidia. Αν και δεν είναι το ίδιο με την αγορά μιας νέας κάρτας γραφικών, είναι ένα βήμα προσπαθώντας να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη.