Η MICROSOFT ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραδώσει τη θέση παρατηρητή που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, τη στιγμή που εντείνονται οι έλεγχοι των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τα τεκταινόμενα στο χώρο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η APPLE, αν και η δική της θέση δεν είχε προλάβει καν να ανακοινωθεί αφού οριστοκοποιήθηκε πριν λίγες μόλις ημέρες.
Ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος της MICROSOFT, Κιθ Ντόλιβερ, σε επιστολή του προς την OpenAI αργά την Τρίτη, αναφέρει ότι η θέση αυτή είχε επιτρέψει στην εταιρία να αντιληφθεί καλύτερα τον τρόπο που ενεργούσε το Δ.Σ. της OpenAI, χωρίς να θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία του.
Στην ίδια επιστολή, όμως, ο Ντόλιβερ ενημερώνει ότι η θέση αυτή δεν ήταν πλέον απαραίτητη, καθώς η MICROSOFT είχε διαπιστώσει "σημαντική πρόοδο εκ μέρους του νέου διοικητικού συμβουλίου". Μέχρι στιγμής, MICROSOFT και OpenAI δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.
Νωρίτερα, η Κομισιόν είχε ενημερώσει ότι η MICROSOFT θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με αντιμονοπωλιακή έρευνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές των εικονικών κόσμων και της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.
Η Κομισιόν, που είναι ο εκτελεστικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι διερευνούσε ορισμένες από τις συμφωνίες που είχαν κλείσει μεταξύ σημαντικών παραγόντων της αγοράς, επισημαίνοντας ότι η σχέση της MICROSOFT με την OpenAI ήταν μία από τις περιπτώσεις που σκόπευε να μελετήσει.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι η θέση παρατηρητή δεν αλλοίωνε την ανεξαρτησία της OpenAI, όμως οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. έχουν ζητήσει και τη γνώμη τρίτων για το θέμα αυτό. Την ίδια ώρα, η βρετανική Επιτροπή Ανταγωνισμού και Αγορών εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχίες.
Η MICROSOFT κατέλαβε θέση παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ. της OpenAI το Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζονταν για το ενδιαφέρον της MICROSOFT στην εταιρία, στον απόηχο μιας ταραχώδους περιόδου κατά την οποία ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, απολύθηκε και επαναπροσλήφθηκε άμεσα.
Σε σημείωμά του προς τους εργαζομένους της OpenAI ο Άλτμαν ανέφερε τότε ότι η εταιρία είχε λάβει "προφανώς τη σωστή απόφαση" να συνεργαστεί με τη MICROSOFT, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή του τεχνολογικού κολοσσού στο νέο Δ.Σ., σε ρόλο παρατηρητή.
Η OpenAI έχει αναδειχτεί σε μία από τις πλέον περιζήτητες νέες εταιρίες διεθνώς, από τη στιγμή που διέθεσε στην αγορά το ChatGPT, στα τέλη του 2022. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να διατυπώνουν απλά γραπτά ερωτήματα, τα οποία λαμβάνουν απαντήσεις από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας σε διεξοδικότερες συζητήσεις, εφόσον αυτό ζητηθεί.
Η MICROSOFT έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, με τα συνολικά ποσά μέχρι στιγμής να ανέρχονται στα 13 δισεκατομμύρια. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει καταστεί ουσιαστικά ηγετικός παράγοντας στην προσπάθεια διαμόρφωσης θεμελιωδών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένων των επενδύσεων και της συνεργασίας του με την OpenAI.
"Δύσκολα θα απέφευγε κανείς να συμπεράνει ότι η απόφαση της MICROSOFT επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες έρευνες ως προς την επιρροή που ασκεί σε αναδυόμενους παράγοντες της αγοράς, όπως η OpenAI", δήλωσε ο Άλεξ Χάφνερ, στέλεχος της δικηγορικής εταιρίας Fladgate. "Είναι σαφές ότι οι ρυθμιστικές αρχές εστιάζουν ιδιαίτερα στο σύνθετο ιστό των σχέσεων που έχουν δημιουργήσει οι τεχνολογικοί κολοσσοί με τους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης, εξ ου και η ανάγκη για τη MICROSOFT και άλλους παράγοντες της αγοράς να εξετάσουν προσεκτικά τη δομή των σχέσεων αυτών στο εξής".