Πέντε χρόνια υποστήριξης προτείνει η Κομισιόν για όλα τα Android smartphones

1 έτος πριν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νομοθεσία με την οποία θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές Android smartphones να προσφέρουν πέντε χρόνια υποστήριξης μέσω ενημερώσεων ασφαλείας, επιδιώκοντας έτσι να συνεισφέρει στη βελτίωση της βιομηχανίας και στην προσφορά μίας αρτιότερης εμπειρίας χρήσης στους καταναλωτές.

Η σχετική νομοθεσία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο τα όσα προβλέπει είναι ξεκάθαρα. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η Κομισιόν θέλει οι κατασκευαστές smartphones να εγγυώνται πλέον πέντε χρόνια υποστήριξης μέσω ενημερώσεων ασφαλείας και τρία χρόνια ενημερώσεων λογισμικού, μία απόφαση που εφ’ όσον ισχύσει, θα επηρεάσει τους περισσότερους κατασκευαστές συσκευών Android (υπάρχουν και κάποιοι που έτσι κι αλλιώς προσφέρουν αντίστοιχα εκτεταμένη κάλυψη όπως π.χ. η SAMSUNG).

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές να διαθέτουν άμεσα τυχόν ενημερώσεις στις συσκευές τους, θέτοντας ως όριο τους δύο μήνες από τη στιγμή κυκλοφορίας των νέων εκδόσεων. Η κίνηση αυτή θα χαροποιήσει ουκ ολίγους χρήστες, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά το λανσάρισμα ενημερώσεων (όπως π.χ. νέες εκδόσεις Android) στις συσκευές τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και για μήνες. Ακόμα, δημιουργείται η υποχρέωση για εύκολη πρόσβαση σε ανταλλακτικά συμπεριλαμβανομένων της μπαταρίας, της κάμερας, της οθόνης, των θυρών, του μικροφώνου, του ηχείου, ακόμα και του μηχανισμού άρθρωσης (για τα foldable μοντέλα).

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Κομισιόν, η επέκταση της διάρκειας ζωής ενός smartphone από τα δύο με τρία στα πέντε χρόνια, ισοδυναμεί με την απόσυρση πέντε εκατ. οχημάτων από τους δρόμους των κρατών μελών της. Θυμίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες της δεν εξαντλούνται στα παραπάνω αφού η Ένωση πιέζει καιρό τώρα για την υιοθέτηση της φόρτισης μέσω USB-C σε όλες τις συσκευές μέχρι το 2024, εξέλιξη στην οποία αντιστέκεται σθεναρά η APPLE -τουλάχιστον ως τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που περιγράφονται αφορούν μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συσκευές που πωλούνται στα κράτη της.