Η παρουσία της Deutche Telekom στο φετινό Mobile World Congress (MWC) ήταν και φέτος μία από αυτές που συγκέντρωσαν τα βλέμματα του χώρου, με αρκετές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Με κεντρικό μήνυμα «Giving Technology a Heartbeat», η Deutsche Telekom έφερε στο προσκήνιο την ανθρωποκεντρική τεχνολογία, προβάλλοντας στο περίπτερό της καινοτόμες λύσεις δικτυακών υποδομών αλλά και σύγχρονες εφαρμογές.
Η ομάδα του τεχνολογικού podcast "3 στον αέρα", προχώρησε σε ένα αναλυτικό booth tour, ξεχωρίζοντας μερικές από τις λύσεις που επέδειξε η DT και το οποίο μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο.
Στον εκθεσιακό χώρο της DT, ενός από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στον κόσμο, υπήρξαν αρκετά ενδιαφέροντα demo ενώ στις ανακοινώσεις που ξεχώρισαν είναι η πρώτη σύνδεση με τεχνολογία 5G στο διάστημα. Συγκεκριμένα η Deutsche Telekom υλοποίησε με επιτυχία για πρώτη φορά παγκοσμίως απρόσκοπτη μετάβαση από το συμβατικό επίγειο δίκτυο σε δορυφόρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση αλληλοκάλυψης επίγειων και δορυφορικών επικοινωνιών, ώστε οι χρήστες να μην χάνουν την σύνδεσή τους όταν επηρεάζεται η υποδομή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το διάστημα αφορά και η δεύτερη ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία κάνει εφικτή τη συνδεσιμότητα από το διάστημα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) αφού η αλληλεπίδραση των δορυφόρων με τις επίγειες κεραίες αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μέλλον. Για τον σκοπό αυτό, η Deutsche Telekom συνεργάζεται με περισσότερους από 600 παρόχους περιαγωγής σε όλο τον κόσμο και, αρχικά, με δύο παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών, για να παρέχει δυνατότητα σύνδεσης με συσκευές IoT, από οπουδήποτε.
Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις όχι μόνο της DT αλλά και γενικότερα του MWC 2023 είναι το T-DevEdge, μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την T-Mobile US, η οποία απευθύνεται σε developers. Μέσω του T-DevEdge είναι εφικτή η εύκολη πρόσβαση σε Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) ενώ τρία API έχουν ήδη εφαρμοστεί: Ποιότητα-On-Demand, επαλήθευση τοποθεσίας και πληροφορίες κατάστασης συσκευής.
Ακόμα, σε συνεργασία με την Google και τη GSMA, η DT ανέπτυξε ένα νέο πρότυπο για τη μεταφορά eSIM από παλιό σε νέο Smartphone, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνουν οι χρήστες τη σύνδεσή τους. Για τις σταθερές συνδέσεις ευρυζωνικότητας, στον εκθεσιακό χώρο υπήρξε ένα νέο router βάσει RDK (Reference Design Kit), το οποίο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία της πλοήγησης στο διαδίκτυο. Με το νέο router, όλες οι λειτουργικότητες γίνονται πιο απλές και προσβάσιμες μέσω app και το Wi-Fi βελτιώνεται μέσω ενεργών μηχανισμών διαχείρισης Wi-Fi του ίδιου του router, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή σύνδεση για κάθε συσκευή μέσα στο σπίτι.
Όσον αφορά στο περιβάλλον, ο Όμιλος Deutsche Telekom έχει θέσει φιλόδοξους στόχους: κλιματική ουδετερότητα για τις δικές του εκπομπές CO2 έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. Στο πλαίσιο αυτό η DT στοχεύει να καταστήσει τις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό της πλήρως ανακυκλώσιμα έως το 2030. Αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα της, ενώ επεκτείνεται και στους προμηθευτές της.
«Θέλουμε τεχνολογία με παλμό, τεχνολογία ως κινητήριο δύναμη για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να ξεπεράσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, για τους πελάτες μας, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία (…) Για εμάς, πρωταγωνιστές είναι τα ανθεκτικά και βιώσιμα δίκτυα», δήλωσε η Claudia Nemat, Board Member of Management για τον τομέα Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Deutsche Telekom.