Τους τελευταίους μήνες η αγορά των κρυπτονομισμάτων διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Ακόμα κι έτσι όμως, οι επιτήδειοι δε χάνουν την όρεξή τους, συνεχίζοντας απτόητοι τις κομπίνες τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανυποψίαστοι wannabe επενδυτές να πέφτουν στα δίχτυα τους, χάνοντας διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά. Εδώ λοιπόν είναι που πρέπει να φερθείς έξυπνα. Πώς; Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να έχεις κατά νου προκειμένου να αποφύγεις τις… κακοτοπιές. Οι 10 συμβουλές που ακολουθούν ενδεχομένως να σε γλιτώσουν από -πολύ- δυσάρεστες καταστάσεις.
- Μην πιστεύεις ό,τι διαβάζεις online. Πριν καταθέσεις τα χρήματά σου σε κάποια εταιρεία, ψάξε γι’ αυτή και μάθε. Πότε ιδρύθηκε; Πόσο μεγάλη είναι; Πού είναι η έδρα της; Έχει ιστορικό; Εν ανάγκη ζήτα τη γνώμη κάποιου γνώστη της αγοράς.
- Επένδυσε το ποσό που είσαι διατεθειμένος να χάσεις. Ούτε σεντ παραπάνω. Οι οικονομολόγοι συμβουλεύουν μάλιστα οι επενδύσεις σου σε κρυπτονομίσματα να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 5% των συνολικών σου επενδύσεων.
- Ασφάλισε το πορτοφόλι σου. Πρόσεξε τι πληροφορίες δίνεις και σε ποιον και ιδανικά επένδυσε σε ένα offline τέτοιο.
- Μην πέφτεις στην παγίδα των «μεγάλων αποδόσεων». Πολλοί απατεώνες υπόσχονται εξωφρενικά και σίγουρα κέρδη.
- Μην απαντάς σε επενδυτικές προτάσεις που σου ‘ρχονται σε άκυρα μέσα. Το να σου προτείνει κάποιος/α στο Twitter ή το Tinder να επενδύσεις σε ένα νέο DAO (αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό) θα έπρεπε να σε βάλει σε υποψίες. Θα άκουγες κάποιον που θα σε πλησίαζε στον δρόμο;
- Προσπέρασε τους σελέμπριτις. Το ότι κάποιος διάσημος διαφημίζει μια πλατφόρμα, ένα νόμισμα ή μία συλλογή NFT δε λέει απολύτως τίποτα, πέραν του ότι έχει ήδη βάλει στην τσέπη του ένα σεβαστό ποσό.
- Βεβαιώσου για την αυθεντικότητα της πλατφόρμας/νομίσματος. Τα λεγόμενα «lookalike scams» όπου κάποιοι επιτήδειοι κοπιάρουν ένα πραγματικό προϊόν/υπηρεσία και κλέβουν τον κόσμο, ζουν ημέρες δόξας δυστυχώς.
- Να είσαι υποψιασμένος με τους developers νέων πρότζεκτ. Είναι γνωστή πρακτική στη συγκεκριμένη αγορά οι developers κάποια στιγμή να εξαφανίζονται με τα λεφτά των επενδυτών παρατώντας ό,τι δούλευαν.
- Απόφυγε τις πολύ γενναιόδωρες προσφορές. Αν ένα καινούριο νόμισμα θεωρείς ότι σου προσφέρει υπερβολικά πολλά για να το εμπιστευτείς, κάτι πάει στραβά.
- Μην επενδύσεις καν σε κρυπτονομίσματα. Πολλοί είναι εκείνοι που τα θεωρούν σύγχρονες πυραμίδες Ponzi άλλωστε, πέραν όλων των άλλων. Αν θες να αποφύγεις τις σχετικές μ’ αυτές απάτες, μπορείς απλά να μείνεις μακριά.