Πόσο αδιάβροχο είναι το smartphone σου;

2 έτη πριν
Πόσο αδιάβροχο είναι το smartphone σου;

Τα αδιάβροχα gadgets, από smartphones και tablets, μέχρι smartwatches και κάμερες, δεν είναι δα και τίποτε το σπάνιο πια, καθώς η αγορά είναι γεμάτη από δαύτα. Πόσο… αδιάβροχη είναι όμως μία συσκευή που δηλώνει τέτοια; Η λέξη από μόνη της δε λέει τίποτα: συχνά-πυκνά άλλωστε οι κατασκευαστές συνοδεύουν τους ισχυρισμούς τους με ψιλά γράμματα που ελάχιστοι προσέχουν. Ευτυχώς για ‘σένα, υπάρχει τρόπος να ξεκαθαρίσεις αν το smartphone που έχεις βάλει στο μάτι θα αντέξει μερικές ψιχάλες ή ολόκληρη κατάδυση.

Αυτό για το οποίο κοιτάς, είναι μία βαθμολογία, μία αξιολόγηση της μορφής IP67, IPX8 κλπ. Τα γράμματα «IP» δηλαδή ακολουθούμενα από δύο αριθμούς ή το γράμμα «Χ» και έναν αριθμό. Πρόκειται για τον κώδικα Ingress Protection ή κώδικα IP που καθορίζει τον βαθμό προστασίας μίας συσκευής σε ό,τι αφορά την είσοδο σκόνης και νερού.

Ο πρώτος αριθμός μετά τα γράμματα «IP» αφορά την προστασία της εκάστοτε συσκευής από την είσοδο στερεών αντικειμένων όπως π.χ. κόκκων σκόνης και μπορεί να πάρει τιμές μεταξύ 0-6: όσο πιο ψηλά, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η προστασία. Σε περίπτωση που η συσκευή δεν έχει αξιολογηθεί για προστασία από την είσοδο στερεών, τότε αντί αριθμού, θα δεις το γράμμα «Χ».

Ο δεύτερος αριθμός αντιπροσωπεύει τον βαθμό προστασίας απέναντι στην εισχώρηση υγρού ή υγρασίας και μπορεί να πάρει τιμές από το 0 ως το 8. Επίσης όσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο υψηλότερη είναι και η προστασία της συσκευής. Στο 4 π.χ. καλύπτεσαι για σταγόνες και πιτσίλισμα ενώ στο 7 για εμβάπτιση σε βάθος ενός μέτρου για διάρκεια 30 λεπτών.

Αναλυτικά η κλίμακα προστασίας από τα υγρά

0 – Κανένας βαθμός προστασίας

1 – Σταγόνες νερού

2 – Σταγόνες νερού υπό γωνία 15 μοιρών

3 – Σπρέι νερού

4 – Πιτσίλισμα νερού από οποιαδήποτε κατεύθυνση

5 – Εκτόξευση νερού από μάνικα από οποιαδήποτε κατεύθυνση

6 – Εκτόξευση νερού με δύναμη από μάνικα από οποιαδήποτε κατεύθυνση

7 – Εμβάπτιση σε νερό βάθους έως ενός μέτρου για 30 λεπτά

8 – Εμβάπτιση σε νερό σε βάθος και για διάρκεια που διευκρινίζει ο κατασκευαστής

Σημείωσε ότι οι δοκιμές αυτές γίνονται σε καθαρό, φρέσκο νερό και χωρίς να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε κίνηση (και άρα μεταβολή στην πίεση) της συσκευής. Ως εκ τούτου, το να κολυμπήσεις σε πισίνα (με χλωριωμένο νερό) ή θάλασσα ενδεχομένως να βάλει σε… μπελάδες τη συσκευή σου, ακόμα κι αν αυτή διαθέτει υψηλό δείκτη IP (π.χ. IP67 ή IP68). Πριν κάνεις οτιδήποτε τέτοιο έλεγξε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή σου: αν δεν αναφέρει κάτι σχετικό (που είναι και το πιθανότερο, εκτός κι αν διαθέτεις «rugged» συσκευή), τότε απόφυγε οποιοδήποτε ρίσκο.