Το Snapdragon 8 Gen 2 είναι επίσημα το πρώτο chipset που υποστηρίζει τις iSIM

1 έτος πριν
Qualcomm headquarters

Η QUALCOMM απέκτησε τεράστιο μερίδιο αγοράς ενσωματώνοντας τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στα Snapdragon SoC, με την εταιρεία να επιστρέφει στις ρίζες της θα λέγαμε με την τελευταία της κίνηση. Ενώ η τεχνολογία eSIM καταργεί σταδιακά τις φυσικές κάρτες SIM σε ολόκληρη τη βιομηχανία με ένα ειδικό hardware τσιπ στα smartphones για την αποθήκευση κρυπτογραφημένων διαπιστευτηρίων δικτύου, η εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο κοιτάζει προς την επόμενη μεγάλη σχετική τεχνολογία: την iSIM.

Σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Thales, η QUALCOMM ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε πιστοποίηση από την GSMA για μια νέα ενσωματωμένη SIM ή iSIM στους επεξεργαστές Snapdragon 8 Gen 2. Πρόκειται για την πρώτη εμπορικά διαθέσιμη iSIM στον κόσμο που πιστοποιείται από τον GSMA, έναν βιομηχανικό οργανισμό που αναπτύσσει και εφαρμόζει πρότυπα για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το συγκεκριμένο chipset, το συναντάμε σε όλα τα μοντέλα της σειράς Galaxy S23 της SAMSUNG καθώς και στα XIAOMI 13/XIAOMI 13 Pro που όμως για την ώρα δεν έχουν κάποια σχετική ανακοίνωση.

Για τους μη μυημένους, οι περισσότεροι επεξεργαστές κινητών τηλεφώνων είναι στην πραγματικότητα SoC, ή συστήματα σε ένα τσιπ. Αντί να χρησιμεύουν μόνο ως CPU, περιέχουν επίσης περιφερειακά, όπως επεξεργαστή γραφικών και ασύρματο σύστημα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι συγκεντρωμένα σε ένα τσιπ για λόγους μεγέθους και αποδοτικότητας της μπαταρίας. Ενώ οι eSIM έχουν ενσωματωθεί σε πολλά smartphones ναυαρχίδες εδώ και χρόνια, η παρουσία τους εντός της συσκευής γίνεται ως ξεχωριστό τσιπ που καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο. Η iSIM, ή αλλιώς “η ενσωματωμένη SIM”, προσθέτει τη λειτουργικότητα eSIM στο SoC και καταργεί την ανάγκη για ένα ειδικό τσιπ, κάτι που παράλληλα εξοικονομεί και χώρο εντός της συσκευής για τους κατασκευαστές προκειμένου να δώσουν έμφαση σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το ορόσημο που πέτυχε η iSIM της Thales και της QUALCOMM σχετίζεται κυρίως με την ασφάλεια, η οποία αποτελεί βασική πτυχή για τις μη αφαιρούμενες SIM που μπορούν να εισαχθούν και να εξαχθούν ψηφιακά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα στοιχείο ανθεκτικό στην παραβίαση, στο SoC, για τη φιλοξενία των διαπιστευτηρίων της iSIM, κάτι που βοήθησε να λάβει τη σφραγίδα έγκρισης πιστοποίησης ασφαλείας της GSMA.

Η νέα iSIM, εάν ενεργοποιηθεί σε μια συσκευή του εμπορίου που χρησιμοποιεί το Snapdragon 8 Gen 2 chipset της QUALCOMM, θα λειτουργεί ακριβώς όπως η eSIM από την άποψη του χρήστη. Με άλλα λόγια, θα χρειαστείς απλώς έναν πάροχο που υποστηρίζει την παροχή eSIM, και στη συνέχεια θα μπορείς να προσθέσεις την iSIM χρησιμοποιώντας το υπάρχον σύστημα eSIM του Android. Η QUALCOMM δήλωσε ότι αναμένει ότι η iSIM θα συγκεντρώσει γρήγορα μερίδιο αγοράς στον απόηχο αυτής της είδησης. Συνολικά, η εταιρεία πιστεύει ότι 300 εκατομμύρια συσκευές με δυνατότητα iSIM θα είναι σε χρήση μέχρι το 2027, γεγονός που θα αντιπροσωπεύει το 19% των παγκόσμιων αποστολών eSIM.