Κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong - Η τελική ευθεία

1 έτος πριν
tiangong

Η εκτόξευση του τρίτου τμήματος του διαστημικού σταθμού Tiangong πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την CNSA, την Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος.

Την Κυριακή στις 14:22 τοπική ώρα, το 17,9 μέτρων και 23 τόνων εργαστηριακό τμήμα του διαστημικού σταθμού Wentian (Quest for the Heavens) εκτοξεύθηκε από το κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων Wenchang, στο νησί Hainan της Κίνας με τη βοήθεια ενός πυραύλου Long March 5B σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Με την εκτόξευση να στέφεται από «απόλυτη επιτυχία», το τμήμα Wentian αναμενόταν να φτάσει στον τον διαστημικό σταθμό Tiangong την ίδια ημέρα.

Στη συνέχεια, το πλήρωμα της Κινέζικης αποστολής Shenzhou-14 θα ξεκινούσε το έργο της σύνδεσης του Wentian με το τμήμα Tianhe (Harmony of Heaves). Το τελευταίο βρίσκεται στο διάστημα από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του διαστημικού σταθμού Tiangong τον Απρίλιο του 2021. Μόλις το Wentian τεθεί σε λειτουργία, θα χρησιμεύσει ως ένα από τα δύο εργαστήρια που θα σχηματίσουν και την τελική δομή σχήματος «T» του διαστημικού σταθμού Tiangong. Μόλις ολοκληρωθεί η σύνδεση, ο σταθμός θα έχει μέγεθος περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και θα μπορεί να φιλοξενήσει μακροχρόνια έως και τρεις αστροναύτες.

Πέρα από χώρο αλλά και εξοπλισμό για την διεξαγωγή ερευνών μικροβαρύτητας και βιοεπιστημών, το τμήμα Wentian διαθέτει μία ειδικά διαμορφωμένη αεροστεγή καμπίνα που θα χρησιμεύει ως το βασικό σημείο εισόδου και εξόδου για μελλοντικές δραστηριότητες εκτός του διαστημικού σταθμού Tiangong. Η μονάδα διαθέτει επίσης προσωρινούς χώρους διαμονής που θα επιτρέψουν στην Κίνα να πραγματοποιεί μελλοντικά αλλαγές στο πλήρωμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Space.com, η πρώτη τέτοια αλλαγή στο πλήρωμα σχεδιάζεται για αργότερα φέτος. Η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει το τελευταίο τμήμα του Tiangong τον Οκτώβριο. Η χώρα διερευνά τη δυνατότητα να επιτρέψει εμπορικές διαστημικές πτήσεις να επισκεφθούν επίσης τον διαστημικό σταθμό ενώ προσκάλεσε και άλλες διαστημικές υπηρεσίες από άλλα κράτη να τον επισκεφθούν.