Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν για πρώτη φορά νόμο για τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης

2 μήνες πριν
eu ai

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν μετά από μακρές διαδικασίες στην επικύρωση του πρώτου ρυθμιστικού πλαισίου σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο τον έλεγχο των χρήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι πρέσβεις και των 27 χωρών που συγκροτούν την Ε.Ε. κατέληξαν στις 2 Φεβρουαρίου σε συμφωνία πάνω στην ιστορικής σημασίας νομοθεσία. Το τελικό κείμενο των εναρμονισμένων κανόνων οριστικοποιήθηκε μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο. Οι τρεις χώρες ζητούσαν την εφαρμογή ενός περιορισμένου ρυθμιστικού πλαισίου στα θεμελιώδη μοντέλα, δηλαδή τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, που υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τα θεμελιώδη μοντέλα GPT, λόγου χάρη, είναι αυτά στα οποία βασίζεται το ChatGPT της OpenAI.

H Γαλλία ήταν η τελευταία χώρα που εξακολουθούσε να διαφωνεί με το προτεινόμενο κείμενο της συμφωνίας, όμως τελικά απέσυρε τις ενστάσεις της, από τη στιγμή που εξασφάλισε επιπλέον πρόνοιες. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί ότι, μέσα από αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα αποκτήσει ένα πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται με βραδύτερους ρυθμούς ως προς τη δημιουργία αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς προτιμούν να επιτρέπουν στον τεχνολογικό τομέα να προωθεί δυναμικά την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η Κίνα, εντωμεταξύ, τον περασμένο Αύγουστο  έθεσε σε εφαρμογή νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, όμως ακόμη δεν έχει υιοθετήσει ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Επομένως, η νομοθεσία που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη του είδους της που εγκρίνεται.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στο στάδιο της εφαρμογής, όπου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη.

Ορισμένοι επικριτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο συμφωνηθέν πλαίσιο, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους ότι οι υφιστάμενοι κανόνες θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την καινοτομία.

"Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση στη διαδικασία αυτή προκειμένου να αποφύγουμε το νέρωμα των αρχικών προθέσεων της νομοθεσίας αυτής", δήλωσε ο Μπρούνο ντε Κάστρο ε Σίλβα, στέλεχος της Saidot. "Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι εμπλεκόμενες εταιρίες θα μπορέσουν να αντιληφθούν το σκεπτικό των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να τις τηρήσουν.

"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφανείς οδηγίες, οι οποίες θα συνδέουν τη διακυβέρνηση με την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη ρύθμιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ακολουθώντας εκείνο το είδος της πολυεπίπεδης και συνεργατικής προσέγγισης που απαιτείται προκειμένου να συντελεστούν ουσιώδεις αλλαγές".