Το ταξίδι του Insight της NASA στον Άρη έφτασε στο τέλος του

1 έτος πριν
Insight NASA

Ένα ακόμη ρομπότ που έχουμε στείλει στον πλανήτη Άρη, ετοιμάζεται για έναν μακρύ, μακρύ ύπνο.

Με τη σκόνη να έχει κολλήσει στα ηλιακά του πάνελ, το InSight έχει χάσει την ικανότητα επαναφόρτισης εδώ και μήνες ενώ την άνοιξη, λειτουργούσε με μόλις το ένα δέκατο της ισχύος προσγείωσης. Τώρα τα παχιά στρώματα σκόνης μπορεί να έχουν καταδικάσει το InSight για τα καλά. Η NASA ανακοίνωσε αρχικά στις 19 Δεκεμβρίου ότι το InSight δεν ανταποκρίθηκε σε επικοινωνίες από τη Γη ενώ στις 21 Δεκεμβρίου, η NASA έγραψε το επίσημο αποχαιρετιστήριο μήνυμα.

Το InSight, συντομογραφία των λέξεων Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport, προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου 2018. Η αποστολή του ήταν να μελετήσει την εσωτερική δομή και σύνθεση του Άρη για μια περίοδο 709 αρειανών sols (τοπικές αρειανές ημέρες) ή 728 γήινων ημερών, κυρίως μέσω σεισμογραφικών καταγραφών. Όπως και πολλά άλλα ρομπότ της NASA για τον Άρη, η προσεδάφιση έχει υπερβεί κατά πολύ την προγραμματισμένη διάρκεια της αποστολής, αφού μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου έχουν παρέλθει 1.445 sols.

Ο θάνατος του InSight από τη σκόνη δεν ήταν απροσδόκητος. Λόγω του χώρου και του βάρους, η προσεδάφιση δεν ήταν εξοπλισμένη με όργανα απομάκρυνσης της σκόνης, βασιζόμενη στον ιδιόρρυθμο αρειανό άνεμο για τον καθαρισμό των ηλιακών πάνελ της.

Στο δελτίο τύπου της 25ης Απριλίου 2022, με το οποίο ανακοινώθηκε η παράταση οκτώ πλανητικών επιστημονικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης του InSight, η NASA έγραψε για την προσεδάφιση στον Άρη: «Η παρατεταμένη αποστολή θα συνεχίσει τη σεισμική και μετεωρολογική παρακολούθηση του InSight αν το διαστημικό σκάφος παραμείνει υγιές. Ωστόσο, λόγω της συσσώρευσης σκόνης στους ηλιακούς συλλέκτες του, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του InSight είναι χαμηλή και η αποστολή είναι απίθανο να συνεχίσει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παρατεταμένης αποστολής της, εκτός εάν οι ηλιακοί συλλέκτες του καθαριστούν από έναν διερχόμενο "διάβολο της σκόνης" στην ατμόσφαιρα του Άρη».

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την παράταση της αποστολής του InSight, η NASA ανακοίνωσε το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του και του ενδεχόμενου τερματισμού της αποστολής, το οποίο θα ήταν ο Δεκέμβριος 2022, μια πολύ ακριβής πρόβλεψη όπως αποδείχθηκε. «Το InSight μεταμόρφωσε την κατανόησή μας για το εσωτερικό των βραχωδών πλανητών και έθεσε τις βάσεις για τις μελλοντικές αποστολές», δήλωσε στο δελτίο τύπου η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε για την εσωτερική δομή του Άρη στη Γη, τη Σελήνη, την Αφροδίτη, ακόμη και σε βραχώδεις πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων».