TCL RayNeo X2: Τα νέα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας αλλάζουν τον κόσμο γύρω σου (CES 2023)

1 έτος πριν
TCL RayNeo X2

Αξιοποιώντας την ιδιόκτητη τεχνολογία NXTVISION, η γνωστή εταιρεία TCL παρουσίασε στα πλαίσια της έκθεσης CES 2023 που πραγματοποιήθηκε αυτή τη περίοδο στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών τα νέα της γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR, Augmented Reality) με την ονομασία RayNeo X2.

Επισκεφτήκαμε το μεγάλο και εξαιρετικά πλούσιο σε προϊόντα περίπτερο της εταιρείας στον εκθεσιακό χώρο -από τηλεοράσεις διάφορων ιντσών και τεχνολογιών έως κινητών τηλεφώνων και ακουστικών- για να πάρουμε μία πρώτη γεύση για τα νέα της γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, που όπως υποστηρίζει η εταιρεία, θα αλλάξουν τον τρόπο που κινούμαστε, επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε περιεχόμενο.

Τα TCL RayNeo X2 είναι τα πρώτα γυαλιά στον κόσμο με διόφθαλμες, πλήρους χρώματος, οπτικού κυματοδηγού οθόνες τεχνολογίας Micro-LED (binocular full-color Micro-LED optical waveguide displays) που συνδυάζονται με νέα διαδραστικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία εκπληκτικών εμπειριών AR για τους χρήστες. Αν και με ελαφρώς μεγαλύτερο σκελετό και βάρος, τα RayNeo X2 μοιάζουν και δίνουν την αίσθηση ενός τυπικού ζευγαριού γυαλιών οράσεως.

Διαθέτουν ηχεία, μικρόφωνα, μία υψηλής ανάλυσης κάμερα και δύο οθόνες υψηλής ανάλυσης Micro-LED (η εταιρεία όταν γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο δεν είχε αποκαλύψει τις προδιαγραφές τους ωστόσο υποθέτουμε ότι είναι ανάλυσης Full HD (1080p), οι οποίες σχηματίζουν εμπρός στα μάτια του χρήστη μία αντιληπτή -από απόσταση περίπου 4 μέτρων- εικόνα με διαγώνιο 130 ιντσών). Για να προσφέρουν εξαιρετική άνεση τόσο σε εσωτερικά περιβάλλοντα (π.χ. σε εταιρικά) όσο και σε εξωτερικά (π.χ. κάνοντας βόλτα με ένα ποδήλατο), οι οθόνες διαθέτουν υψηλό λόγο αντίθεσης 100.000:1 και εκπληκτική φωτεινότητα που αγγίζει τα 1.000 nits.

Τα RayNeo X2 βασίζονται στη γνωστή και ισχυρή πλατφόρμα Snapdragon® XR2 της Qualcomm, η οποία προσφέρει την απαραίτητη ισχύ και τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας. Αν και δεν δοκιμάσαμε τα γυαλιά για αρκετό χρόνο ώστε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, εντούτοις πρόκειται για μία καινοτόμα συσκευή που έχει τη δυνατότητα να «επαναπροσδιορίσει» τον κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε.

Η λειτουργία έξυπνης πλοήγησης (η συσκευή ενσωματώνει GPS και διαθέτει χάρτες) για παράδειγμα, καθώς περπατάς στην πόλη ή κινείσαι με το ποδήλατο, δείχνει διάφορα αξιοθέατα ή σημεία ενδιαφέροντος σε πραγματικό χρόνο στην «διάφανη οθόνη» μπροστά από τα μάτια σου. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, κάθε βόλτα, μετατρέπεται σε ευκαιρία για εξερεύνηση. Μία ακόμα σημαντική λειτουργία είναι η υποβοηθούμενη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο και η αναγνώριση χειρονομιών (gestures). Τα γυαλιά «ακούν» τον συνομιλητή σου, μεταφράζουν όσα λέει στην γλώσσα που έχεις επιλέξει και στη συνέχεια προβάλλει το κείμενο σε υπότιτλους!

Η συγκεκριμένη λειτουργία θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη σε επαγγελματικές συναντήσεις ή σε ταξίδια στο εξωτερικό. Παράλληλα, οποιαδήποτε λειτουργία και αν χρησιμοποιείς, τα γυαλιά που ενσωματώνουν Bluetooth, μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μηνύματα ή κλήσεις που δέχεσαι στο κινητό ώστε να είσαι για τα πάντα ενήμερος/η. Η λειτουργία καταγραφής επίσης είναι μία εξίσου σημαντική λειτουργία. Μπορείς να τραβάς φωτογραφίες, βίντεο ή time lapses χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα από την προοπτική του πρώτου προσώπου (η τεχνολογία σταθεροποίησης της εικόνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση που κινείσαι με το ποδήλατο για παράδειγμα ή τρέχεις).

Όπως μας είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο περίπτερο της στην έκθεση CES, σε πρώτη φάση η συσκευή θα διατεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε προγραμματιστές/developers εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας για το οικοσύστημα της εταιρείας. Αργότερα, θα διατεθεί και στο ευρύ κοινό. Η τιμή είναι για την ώρα άγνωστη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας NXTWEAR S που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα στοιχίζουν €499.

Ενδεχομένως η τιμή των νέων RayNeo X2 να κυμαίνεται σε παρόμοιο επίπεδο.