Τέλος οι αναβαθμίσεις για τα Windows 10

11 μήνες πριν
Windows 10 screensaver

Η MICROSOFT ανακοίνωσε ότι η πορεία των Windows 10 στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων φτάνει στο τέλος της με την έκδοση 22H2. Όπως επιβεβαιώθηκε, η συγκεκριμένη είναι η τελευταία "μεγάλη έκδοση" για το δημοφιλές λειτουργικό ενώ η υποστήριξη της πλατφόρμας έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 14 Οκτωβρίου 2025. Η εταιρεία αποκάλυψε σε ανακοίνωσή της το roadmap που θα ακολουθήσει καθώς και το ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ενημερώσεις χαρακτηριστικών για τα Windows 10. 

Το οριστικό τέλος του κύκλου ζωής των Windows 10 ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, όταν η MICROSOFT ενημέρωσε τις σχετικές ιστοσελίδες της για να δείξει ότι οι εκδόσεις Windows 10 Home και Pro, καθώς και οι εκδόσεις Enterprise και Education, θα αποσυρθούν από την αγορά στις 14 Οκτωβρίου 2025. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές μέχρι τώρα πόσο καιρό πριν από την τελική προθεσμία διακοπής η MICROSOFT θα συνέχιζε να παρέχει σημαντικές ενημερώσεις για την πλατφόρμα.

Ο Jason Leznek, Principal Product Manager για το τμήμα Windows Servicing and Delivery της MICROSOFT, ανακοίνωσε τα νέα σε σχετικό blog που ασχολείται με τα Windows. Σκοπός της ανακοίνωσης σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η δημοσιοποίηση του roadmap βοηθά τους καταναλωτές και τους οργανισμούς με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους για τη συγκεκριμένη έκδοση των Windows, ειδικά τις εταιρείες. Τα καλά νέα είναι ότι όλες οι εκδόσεις των Windows 10 θα παραμείνουν σε υποστήριξη με μηνιαίες εκδόσεις ενημερώσεων ασφαλείας μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, ενώ οι εκδόσεις του καναλιού μακροχρόνιας εξυπηρέτησης (LTSC) θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και μετά την εν λόγω ημερομηνία με βάση των εκάστοτε συμφωνιών που υπάρχουν.

Ωστόσο, η MICROSOFT έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήθελε οι χρήστες να μεταβούν στα Windows 11 άμεσα, καθώς δεν θα υπάρξουν πρόσθετες ενημερώσεις των Windows 10 με νέες δυνατότητες. Αυτό όμως ίσως είναι ευκολότερο να ειπωθεί παρά να γίνει πραγματικότητα, καθώς τα Windows 11 φέρνουν μαζί τους νέες hardware απαιτήσεις σε laptops και PC που σημαίνουν ότι ορισμένοι χρήστες δεν θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν το σύστημά τους.