Τί μάθαμε από την κεντρική παρουσίαση της Google στο Google I/O 2023

11 μήνες πριν
Google I/O 2023

Μία είναι η λέξη που ακούστηκε τις περισσότερες φορές στην κεντρική παρουσίαση της Google στο συνέδριο Google I/O 2023. Σωστά τη μάντεψες, η λέξη είναι το AI ή αλλιώς η “Τεχνητή Νοημοσύνη” που αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητα για την εταιρεία, ειδικά μετά την έλευση του ChatGPT της OpenAI που έχει δημιουργήσει τεράστια αίσθηση τους τελευταίους μήνες.

Σε ότι αφορά την άμεση απάντηση της εταιρείας στο ChatGPT και τα AI chatbots, μάθαμε ότι το Bard θα επεκταθεί σε 180 χώρες και θα ανοίξει στην Ιαπωνική και Κορεατική γλώσσα. Ακόμα θα υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσής του σε συστήματα τρίτων όπως Adobe, Instacart, Wolfram, Khan Academy και πολλά άλλα, κάτι που θα μάθουμε αργότερα μέσα στη χρονιά. Η Google πάντως δεν είναι έτοιμη να επεκτείνει την πρόσβαση στο Bard εκτός Αμερικής, όπου από σήμερα έχουν πρόσβαση όλοι οι Αμερικάνοι χρήστες. Το ίδιο ισχύει και για τις γλώσσες που θα υποστηρίξει το Bard, όπου με βάση το slide που προβλήθηκε γρήγορα, τα ελληνικά είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας. 

Άλλη σημαντική ανακοίνωση αφορά το PaLM 2, το γλωσσικό μοντέλο νέας γενιάς με βελτιωμένη πολυγλωσσική λειτουργία, αντίληψη και δυνατότητα συγγραφής κώδικα, ένας τομέας που το AI έχει ήδη κάνει αίσθηση.

Για πολλούς πάντως, τα σημαντικότερα νέα αφορούν την ενσωμάτωση του Bard στην κλασσική αναζήτηση της Google, προκειμένου να παρέχει σε περισσότερο κόσμο πιο χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις μέσα από το Search και τα Maps, όπως με την διάθεση των Search Labs και με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Search Generative Experience. Έτσι πριν από τα κλασσικά links με τα αποτελέσματα σε μια αναζήτησή σου, θα δεις ένα μεγάλο πλαίσιο στο οποίο θα μπορείς να συνομιλήσεις με την AI για καλύτερες και πιο λεπτομερείς αναζητήσεις. Η Google ξεκαθαρίζει πάντως ότι όλες οι AI λειτουργίες είναι σε επίπεδο «πειραματικό» και τα αποτελέσματα που παίρνει ο χρήστης θα πρέπει να ελέγχονται σε κάθε περίπτωση.

Σε επίπεδο λογισμικού, είδαμε το Magic Editor, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να επεξεργαστούν υλικό σαν επαγγελματίες μοντέρ, συνδυάζοντας κομμάτια μιας εικόνας. Παράλληλα, με το  Duet AI for WorkspaceΤ οι χρήστες  μπορούν πλέον να κάνουν περισσότερα μέσα από τα Gmail, Docs, Slides, Sheets και Meet αλλά προς το παρόν μόνο στα αγγλικά.

Παραδοσιακά από το Google I/O 2023 δεν έλειψαν και οι ανακοινώσεις hardware με τη Google να παρουσιάζει τα Pixel 7a, Pixel Fold και το Pixel Tablet, για ένα πλήρες οικοσύστημα συσκευών σχεδιασμένες από την Google που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος η Google έκανε σαφές ότι σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης, σύντομα θα ενσωματωθούν watermarking και metadata στα νεότερα παραγωγικά μοντέλα ενώ θα συνεχίσει να επιβλέπει τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της και να εξασφαλίζει πως είναι από τη πρώτη στιγμή ασφαλή και ιδιωτικά, με το χρήστη να έχει τον έλεγχο.