Το YouTube αποκρύπτει το σύνολο likes κάτω από τα βίντεο

2 έτη πριν
YouTube

Προς το παρόν, η αλλαγή φαίνεται να περιορίζεται στα mobile apps.

Το YouTube προχώρησε σε μια αλλαγή από το πουθενά, αφαιρώντας το σύνολο των likes που εμφανίζεται κάτω από κάθε βίντεο. Το πλήκτρο του "Like" παραμένει, αλλά δεν εμφανίζεται ο αριθμός των likes, ακριβώς όπως συμβαίνει εδώ και μερικούς μήνες με το σύνολο των dislikes.

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την παραπάνω αλλαγή. Μέχρι στιγμής, χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα και forum αναφέρουν πως η αλλαγή εμφανίζεται μονάχα στα mobile apps του YouTube κι όχι στην έκδοση για desktop.

Ορισμένοι αναφέρουν πως δεν εντοπίζουν καμία αλλαγή (κι εμείς, από πλευράς μας, δεν εντοπίσαμε κάτι στο Android app) οπότε φαίνεται πως είτε είναι κάποιο A/B test είτε η αλλαγή σταδιακά εφαρμόζεται για όλους τους χρήστες.

Μια περίεργη λεπτομέρεια που παρατηρήθηκε, είναι πως αν κάποιος δε βλέπει το σύνολο και πατήσει στο πεδίο "Description", τότε ο αριθμός εμφανίζεται όπως εμφανιζόταν και μέχρι πρότινος. 

Δεδομένου ότι η αλλαγή στα dislikes δεν πήγε τόσο καλά με την κοινότητα, είναι παράξενο που η εταιρεία φαίνεται πως δοκιμάζει κάτι αντίστοιχο ακόμη και για τα θεωρητικά «άκακα» likes. Κρύβοντας τον αριθμό των likes δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο κέρδος για τα κανάλια ή τους χρήστες.

Ίσα-ίσα, ένα βίντεο με πολλές προβολές και δυσανάλογο αριθμό likes ίσως έβαζε τους χρήστες σε δεύτερες σκέψεις ως προς την ποιότητα του περιεχομένου, οπότε τώρα θα είναι ακόμη λιγότερο ενημερωμένοι μπαίνοντας σε ένα βίντεο, αφού μοναδική πηγή για την ποιότητα θα είναι τα σχόλια κάτω από αυτά.

Η νέα ενέργεια του YouTube όπως και η προηγούμενη με την απόκρυψη του αριθμού των dislikes, εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από κορυφαίες ιστοσελίδες και υπηρεσίες, να «χαλαρώσουν» το αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια δημοσίευση στο δημιουργό του. Έρευνες καταδεικνύουν το άγχος που δημιουργεί στο δημιουργό περιεχομένου ο αριθμός των likes και των dislikes που αντιστοιχούν στο περιεχόμενό του, κάτι που μακροπρόθεσμα τον «εξαντλούν» ψυχικά κάνοντάς τον να απομακρυνθεί από την υπηρεσία.