Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την προέλευση του dialog box "Format Disk" στα Windows αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον Dave Plummer, έναν πρώην προγραμματιστή της MICROSOFT, μέσω μιας ανάρτησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου 30 χρόνια, ένα πρωινό Πέμπτης, στα κεντρικά γραφεία της MICROSOFT στο Redmond, όπου ο Plummer εργαζόταν πάνω στον κώδικα ενός dialog box.
Κατά τη διαδικασία μεταφοράς κώδικα από το περιβάλλον χρήσης των Windows 95 στα NT, ο Plummer αντιμετώπισε το πρόβλημα της δημιουργίας ενός προσαρμοσμένου UI για τη μορφοποίηση δίσκων, καθώς τα Windows NT διέφεραν σημαντικά από τα Windows 95 σε αυτό τον τομέα. Ξεκίνησε σημειώνοντας σε ένα κομμάτι χαρτί όλες τις δυνατότητες και επιλογές που σχετίζονται με τη μορφοποίηση ενός δίσκου, όπως το σύστημα αρχείων, την ετικέτα τόμου, τη χωρητικότητα, το μέγεθος της μονάδας εκχώρησης και τις επιλογές διαμόρφωσης.
Στη συνέχεια, ο Plummer ανέπτυξε ένα βασικό UI και το ενσωμάτωσε στη βάση κώδικα των Windows NT ως προσωρινή λύση, με την προσδοκία ότι αργότερα θα αντικαθίστατο από ένα πιο κομψό UI. Ωστόσο, αυτό το βελτιωμένο UI δεν υλοποιήθηκε ποτέ και, σχεδόν 30 χρόνια μετά, η αρχική λύση του Plummer εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη και στα Windows 11. Παρά το γεγονός ότι το dialog box ήταν προσωρινό και έδειχνε πρόχειρο ή απλοϊκό, κανείς δεν ασχολήθηκε με την αλλαγή του στο πέρασμα των ετών.
Επιπλέον, ο Plummer είναι υπεύθυνος και για τον περιορισμό του μεγέθους διαμόρφωσης ενός τόμου FAT στα 32GB στα Windows. Αυτή η απόφαση, που πάρθηκε για να αποφευχθούν υπερβολικά μεγάλα μεγέθη cluster, αποδείχθηκε μια μόνιμη παρενέργεια, παρόλο που το σύστημα αρχείων FAT υποστηρίζει στην πραγματικότητα τόμους έως και 2TB. Για τη δημιουργία μεγαλύτερων τόμων FAT στα Windows, απαιτείται η χρήση εργαλείων τρίτων, αν και το λειτουργικό σύστημα της MICROSOFT μπορεί να διαβάσει απρόσκοπτα τέτοιους τόμους.
Παρά τις πολυάριθμες αναθεωρήσεις στο περιβάλλον εργασίας των Windows, η MICROSOFT δεν έχει τροποποιήσει το dialog box για τη διαμόρφωση μονάδων αποθήκευσης από την εισαγωγή του στα Windows NT πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Πολλά στοιχεία από το παλαιότερο UI των Windows εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η MICROSOFT ακολουθεί επιλεκτικά την αρχή "αν δεν είναι χαλασμένο, μην το διορθώνεις".