Σχεδόν επτά χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν σε έναν 39χρονο άνδρα από το Κεντάκι των ΗΠΑ, ο οποίος επιχείρησε να αποφύγει την καταβολή διατροφής ύψους 116.000 δολαρίων, εισβάλλοντας σε κρατικά μητρώα θανάτων για να δηλώσει ψευδώς τον θάνατό του. Ο Jesse Kipf καταδικάστηκε για απάτη μέσω υπολογιστή και κλοπή ταυτότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Εισαγγελέα των ΗΠΑ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο Kipf χρησιμοποίησε τα διαπιστευτήρια ενός γιατρού για να εισέλθει στο Σύστημα Μητρώου Θανάτων της Χαβάης. Δημιούργησε μια καταχώριση για τον υποτιθέμενο θάνατό του, ορίζοντας τον εαυτό του ως ιατρικό πιστοποιητή και χρησιμοποιώντας την ψηφιακή υπογραφή του γιατρού. Στη συνέχεια, προχώρησε σε παρόμοιες ενέργειες στα μητρώα της Αριζόνα και του Βερμόντ.
Ο Carlton S. Shier IV, εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια του Κεντάκι, χαρακτήρισε το σχέδιο του Kipf ως "κυνική και καταστροφική προσπάθεια" με στόχο την αποφυγή των υποχρεώσεών του για διατροφή παιδιού.
Εκτός από την παραποίηση κρατικών αρχείων, ο Kipf εισέβαλε σε ιδιωτικά επιχειρηματικά δίκτυα και προσπάθησε να πωλήσει πρόσβαση σε αυτά στο dark web. Μεταξύ των στόχων του ήταν οι εταιρείες Guest-Tek Interactive Entertainment Ltd. και Milestone, Inc., που παρέχουν υπηρεσίες σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Kipf απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πελατών ξενοδοχείων.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Kipf είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με το αν ο θάνατος ενός γονέα θα ακύρωνε την υποχρέωση καταβολής διατροφής. Επιπλέον, βρέθηκαν στοιχεία για άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως η πώληση βάσεων δεδομένων με αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικά αρχεία σε αγοραστές από χώρες όπως η Αλγερία, η Ρωσία και η Ουκρανία.
Ο Kipf συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 195.758,65 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της οφειλόμενης διατροφής και του κόστους επισκευής των ζημιών στα κρατικά μητρώα θανάτων. Η ποινή του θα μπορούσε να είχε φτάσει τα 30 χρόνια φυλάκισης, αλλά μέσω συμφωνίας με τις αρχές, μειώθηκε στα επτά χρόνια.
Ο δικηγόρος του Kipf, Thomas Miceli, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είναι βετεράνος του πολέμου του Ιράκ και αντιμετωπίζει ψυχολογικά τραύματα και εθισμό στα ναρκωτικά, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικής του συμπεριφοράς. Ζήτησε ποινή έξι ετών, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για παρόμοια εγκλήματα.
Ο Michael E. Stansbury, ειδικός πράκτορας του FBI στο Κεντάκι, τόνισε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλοπής ταυτότητας στα θύματα και δήλωσε ότι το FBI θα συνεχίσει να καταδιώκει όσους εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.