Ανακαλύφθηκε η πιο παλιά έκδοση του προπομπού του MS-DOS

3 μήνες πριν
old pc

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις (το πιθανότερο), το MS-DOS της MICROSOFT ξεκίνησε τη ζωή του το 1980 ως "Quick and Dirty Operating System" - QDOS. Ο προγραμματιστής Tim Paterson το κατασκεύασε στο Seattle Computer Products (SCP) για ένα κιτ υπολογιστή Intel 8086. Όμως αυτή η ταπεινή ιστορία προέλευσης δεν έδινε καμία ένδειξη για τον κολοσσό λογισμικού που θα γινόταν σύντομα το QDOS, τροφοδοτώντας τον επαναστατικό Personal Computer της IBM.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1981, μετονομασμένο πλέον σε 86-DOS, η MICROSOFT απέκτησε πλήρως το εκκολαπτόμενο λειτουργικό σύστημα και το εξέλιξε περαιτέρω ως MS-DOS - το θεμέλιο του PC-DOS της IBM και το θεμέλιο της δυναστείας των MS-Windows για πάνω από μια δεκαετία. 

Τον περασμένο μήνα, ένας χρήστης ανακάλυψε την έκδοση 86-DOS v0.1-C, η οποία χρονολογείται πριν από την παλαιότερη έκδοση 0.34 που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αν και απίστευτα υποτυπώδης, η έκδοση του 1980 παρουσιάζει το ίδιο εννοιολογικό DOS που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δίνοντας μια εικόνα για τον κομβικό πρώιμο σχεδιασμό του Paterson.

Η έκδοση περιλαμβάνει ένα μικρό αριθμό βασικών βοηθητικών προγραμμάτων και ένα παιχνίδι σκάκι μέσω κειμένου με συνοδευτική τεκμηρίωση, χωρίς τίποτα να θυμίζει τις μεταγενέστερες τελικές εκδόσεις. Το DNA του πάντως επέμεινε μέσα στα χρόνια της φιλόδοξης ανάπτυξης από κοινού μεταξύ της MICROSOFT και της IBM καθ' όλη τη διάρκεια της επιταχυνόμενης επανάστασης των PC.

Παραχωρώντας άδεια χρήσης του MS-DOS στους πολλαπλασιαζόμενους κλώνους PC, ενώ παράλληλα δεσμεύοντας τη διανομή του από την IBM ως PC-DOS, η MICROSOFT εκμεταλλεύτηκε επιδέξια την ανοικτή αρχιτεκτονική x86 που έκανε τους προσωπικούς υπολογιστές απίστευτη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά.

Οι σημαδιακές ιστορικές στιγμές όπου η MICROSOFT αγόρασε το 86-DOS και στη συνέχεια επίδρασε καταλυτικά στο αλματώδες ντεμπούτο της IBM καταδεικνύουν ότι η μοιραία κυριαρχία της πλατφόρμας λογισμικού μπορεί να εξαρτάται από ταπεινά ξεκινήματα, και η περίπτωση του DOS είναι ένα από αυτά.