Άνθρωπος φυλακίζεται στις ΗΠΑ λόγω σφάλματος αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου

1 έτος πριν
face recognition algorithm

Μία υπόθεση που εφ’ όσον ισχύει θα φέρει τα πάνω κάτω στον τομέα της δικαιοσύνης εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ. Άτυχος πρωταγωνιστής της ο Randall Reid, 28 ετών από την πολιτεία της Τζόρτζια. Ο Reid συνελήφθη από την αστυνομία καθώς πήγαινε να δειπνήσει με τη μητέρα του, κατηγορούμενος για την κλοπή τσαντών Chanel και Louis Vuitton αξίας $10.000 από κατάστημα στα προάστεια της Νέας Ορλεάνης. Το πρόβλημα; Η Νέα Ορλεάνη βρίσκεται στη Λουιζιάνα, μία πολιτεία που ο Reid δεν είχε επισκεφθεί ποτέ του…

Τα παραπάνω φυσικά ήταν λεπτομέρειες για τις αρχές που τον άφησαν στη φυλακή για περίπου μία εβδομάδα, μέχρι να συνειδητοποιήσουν το σφάλμα τους και να τον ελευθερώσουν. Τι είχε συμβεί; Η αστυνομία, αναζητώντας τον δράστη της ληστείας, χρησιμοποίησε ένα εργαλείο αναγνώρισης προσώπου το οποίο θεώρησε πως ο Randall Reid ήταν ο ένοχος. Η δουλειά του αλγορίθμου ήταν κατά τα φαινόμενα το μόνο που χρειάζονταν οι αρχές προκειμένου να συλλάβουν τον Reid, παρ’ ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι διαφορές στην εμφάνισή του σε σχέση με τον δράστη (καταγράφηκε από κύκλωμα παρακολούθησης) ήταν ξεκάθαρες, αφού ήταν τουλάχιστον 20 κιλά ελαφρύτερος.

Παρά τα άλματα της τεχνολογίας, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εξακολουθεί να έχει τα θέματά της, παρουσιάζοντας εμφανείς αστοχίες στο πρόσωπο που καλείται να αναγνωρίσει. Αν και η επίσημη γραμμή είναι πως τέτοιοι αλγόριθμοι θα πρέπει να έχουν βοηθητικό χαρακτήρα, η περίπτωση του Randall Reid αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει -τουλάχιστον όχι πάντα. 

«Η αναγνώριση προσώπου υπόσχεται ακριβή και γρήγορη αναγνώριση σε περιπτώσεις όπου οι αρχές ενδεχομένως να μη διαθέτουν άλλο τρόπο για να αναγνωρίσουν υπόπτους αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει δοκιμαστεί ή επιβεβαιωθεί», ανέφερε η Clare Garvie, σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Συνηγόρων Ποινικού Δικαίου των ΗΠΑ. Το φοβερό στην υπόθεση είναι ότι αν και η πόλη της Νέας Ορλεάνης έχει συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά στη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, η πόλη Μέτερι όπου διαπράχθηκε η κλοπή δεν έχει κανέναν. Πολλές φορές μάλιστα, οι αρχές δεν ενημερώνουν καν για τη χρήση σχετικών αλγορίθμων, ακόμα κι αν κάποια υπόθεση οδηγηθεί στο δικαστήριο!