Αν είσαι ενεργός χρήστης των social media, ίσως έχεις συναντήσει μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η κωμικός Tessa Coates με νυφικό φόρεμα, να παίρνει τρεις διαφορετικές πόζες ταυτόχρονα μπροστά σε δύο καθρέφτες. Η Coates επιβεβαίωσε στην ανάρτησή της στο Instagram ότι η φωτογραφία δεν έχει υποστεί επεξεργασία και εμφανίζεται ως έχει.
Ποιο είναι λοιπόν το μυστήριο πίσω από αυτή την εικόνα; Μήπως πρόκειται για δυσλειτουργία του iOS Live Photo, μιας λειτουργίας που καταγράφει σύντομα βίντεο και επιλέγει το καλύτερο πλάνο; Ήταν μια παραποιημένη εικόνα που δημιουργήθηκε με τη χρήση του Photoshop; Ή μήπως ήταν μια φευγαλέα ματιά σε τρία παράλληλα σύμπαντα;
Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή. Ο Faruk από το κανάλι iPhonedo στο YouTube μοιράστηκε ένα σύντομο βίντεο στα Threads, απομυθοποιώντας το φαινόμενο. Η εικόνα είναι αποτέλεσμα πολλαπλών φωτογραφιών που ενώθηκαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη λειτουργία "pano" στο iPhone 12 της Coates. Ο Faruk το συμπέρανε αυτό εξετάζοντας τα μεταδεδομένα (metadata) της εικόνας, τα οποία αποκάλυψαν μια ανάλυση 3028 x 3948, ένα μέγεθος που συνήθως συνδέεται με εικόνες που έχουν ληφθεί σε πανοραμική λειτουργία.
Το μυστικό έγκειται στον τρόπο λήψης πανοραμικών λήψεων στο iPhone. Όταν μια φωτογραφία λαμβάνεται σε λειτουργία "πανοραμικής" λήψης, η φωτογραφική μηχανή καταγράφει πολλαπλές εικόνες και τις συγχωνεύει σε μια ενιαία, ευρύτερη φωτογραφία. Για να διασφαλιστεί ότι η τελική εικόνα δεν παραμορφώνεται, το τηλέφωνο περικόπτει τις εικόνες πριν τις ενώσει, προσαρμόζοντας τις αρχικές εικόνες για να τις ευθυγραμμίσει στις άκρες. Αυτή η αρχή χρησιμοποιείται επίσης στην ψηφιακή σταθεροποίηση βίντεο για τη δημιουργία ομαλών βίντεο από τυχόν κουνημένα πλάνα.
Η συγκεκριμένη τεχνική έχει κάποια ομοιότητα με τη λειτουργία Deep Fusion του iPhone η οποία αντισταθμίζει τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού με τη λήψη πολλών εικόνων μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου και τη μείξη τους σε μία αφού επεξεργαστεί κάθε pixel για να εξαχθούν λεπτομέρειες σχετικά με το φωτισμό, το χρώμα και τον τόνο. Το Pixel 8 της Google προσφέρει επίσης μια σειρά από εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών με τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπουν στους χρήστες να τραβήξουν πολλαπλές φωτογραφίες, να ανταλλάξουν πρόσωπα, να προσαρμόσουν το φόντο ή ακόμη και να μετακινήσουν ανθρώπους ή αντικείμενα για να δημιουργήσουν την επιθυμητή εικόνα.
Η συρραφή πανοραμικών λήψεων μαζί δεν είναι τόσο εξελιγμένη όσο οι παραπάνω λειτουργίες και για αυτό δεν ενέχει λάθη στην αποτύπωση. Όποιος έχει τραβήξει πανοραμικές λήψεις με το iPhone του μπορεί να επιβεβαιώσει την περιστασιακή εμφάνιση περίεργων αλλοιώσεων, με άκρα να λείπουν και πρόσωπα να είναι παραμορφωμένα. Στην περίπτωση της Coates, η κάμερα του smartphone της κατέγραψε αρκετές εικόνες και, καθώς δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ότι οι γυναίκες στους καθρέφτες ήταν όλες η ίδια, δεν συγχρόνισε τις πόζες. Ο Faruk κατάφερε μάλιστα να αναπαράγει το φαινόμενο στο βίντεο του. Είναι λίγο απογοητευτικό, όμως, καθώς θα ήταν συναρπαστικό αν γινόμασταν μάρτυρες αποδείξεων ενός multiverse. Ίσως στο μέλλον…