Απόπειρα συμβιβασμού του TikTok με την αμερικανική κυβέρνηση με μια ανορθόδοξη πρόταση

2 μήνες πριν
TikTok smartphone screen

Το TikTok αποκάλυψε πρόσφατα ότι είχε προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση από το 2022 τη δυνατότητα άμεσου τερματισμού λειτουργίας της εφαρμογής. Η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο της δικαστικής προσφυγής της εταιρείας κατά της νομοθεσίας που επιτρέπει την πλήρη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να απαγορεύσει την εφαρμογή από smartphones και άλλες συσκευές εάν συνεχίσει να ελέγχεται από την κινεζική ByteDance. Το TikTok και η BYTEDANCE υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός αντιβαίνει στις αρχές του ελεύθερου διαδικτύου και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.

Σύμφωνα με το TikTok, η πρόταση για τον "διακόπτη τερματισμού λειτουργίας" θα έδινε στην κυβέρνηση την εξουσία να αναστείλει τη λειτουργία της πλατφόρμας κατά βούληση. Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πρότεινε μια "Συμφωνία Εθνικής Ασφάλειας" που θα περιελάμβανε μέτρα για την προστασία των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών.

Ο νόμος που υπογράφηκε τον Απρίλιο δίνει στη ByteDance προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο για να πωλήσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ, διαφορετικά η εφαρμογή θα απαγορευτεί. Η νομοθεσία προέκυψε από ανησυχίες ότι τα δεδομένα των 170 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών θα μπορούσαν να καταλήξουν στην κινεζική κυβέρνηση.

Το TikTok αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με την Κίνα και υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Η εταιρεία επιμένει ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών παραμένουν στις ΗΠΑ υπό την εποπτεία της Oracle. Ωστόσο, έρευνα της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ορισμένα δεδομένα εξακολουθούσαν να προωθούνται στη ByteDance στην Κίνα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η προτεινόμενη λύση του "διακόπτη τερματισμού λειτουργίας" θα ήταν ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των κινδύνων εθνικής ασφάλειας και ότι η απεμπλοκή της εταιρείας από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς παραμένει απαραίτητη.