Το βινύλιο ξεπερνά και πάλι τις πωλήσεις CD, σύμφωνα με την RIAA

2 εβδομάδες πριν
vinyl record

Η Recording Industry Association of America (RIAA) ανέφερε ότι οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου συνεχίζουν να ξεπερνούν τις πωλήσεις CD για δεύτερη φορά από το 1987, με 43 εκατομμύρια δίσκους βινυλίου να πωλούνται το 2023 έναντι 37 εκατομμυρίων CD. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του βινυλίου, το οποίο παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία 17 χρόνια. Παρά την υψηλότερη τιμή του βινυλίου σε σύγκριση με τα CD, η μορφή αυτή δημιούργησε έσοδα ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από τα 537 εκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από τις πωλήσεις CD.

Ενώ τα έσοδα από τα CD σημείωσαν μικρή αύξηση, ο αριθμός των CD που πωλήθηκαν το 2023 μειώθηκε στην πραγματικότητα κατά 700.000 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είναι ενδιαφέρον ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο κασέτες πωλήθηκαν επίσης πέρυσι, σύμφωνα με το Billboard, υπογραμμίζοντας τη διαρκή ελκυστικότητα των φυσικών μέσων στην ψηφιακή εποχή.

Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία πωλήσεων βινυλίου και CD, το streaming παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη μουσική βιομηχανία, αντιπροσωπεύοντας το 84% των εσόδων από τη μουσική το 2023, ή περίπου 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει έσοδα από συνδρομές επί πληρωμή, ψηφιακές ραδιοφωνικές υπηρεσίες και πλατφόρμες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, με την RIAA να δηλώνει ότι η φετινή αύξηση αποτελεί ρεκόρ.

Ωστόσο, η RIAA έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) στη μουσική βιομηχανία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μιτς Γκλάζιερ να δηλώνει ότι αποτελεί απειλή για τη "δυναμική ανάπτυξη και την πολιτιστική εμβέλεια" της μουσικής. Η βιομηχανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος ζητήματα όπως η διανομή στίχων τεχνητής νοημοσύνης και οι κλώνοι φωνής, τα οποία έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ανθρώπινης μουσικής.

Η μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών προς το βινύλιο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πανταχού παρουσίας των CD player στα νέα αυτοκίνητα και τους υπολογιστές, καθώς και της νοσταλγικής και συλλεκτικής γοητείας των δίσκων βινυλίου. Οι λάτρεις της μουσικής βρίσκουν συχνά χαρά στην επιμέλεια και την έκθεση των συλλογών βινυλίου τους, συμμετέχοντας σε συζητήσεις σχετικά με τις μοναδικές ιδιότητες και την ιστορία κάθε δίσκου.

Παρόλο που μπορεί να έχει μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο αγοράς, δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις των φυσικών μέσων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλογίες των πηγών εσόδων από τη μουσική παραμένουν σχετικά αμετάβλητες, με τα φυσικά μέσα να αντιπροσωπεύουν το 11% των πωλήσεων, τα δικαιώματα συγχρονισμού μουσικής να καταλαμβάνουν το 2% και οι ψηφιακές αγορές, τις οποίες ξεπέρασαν οι φυσικές πωλήσεις το 2017, να συγκεντρώνουν το 3% του συνολικού μεριδίου.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων βινυλίου και η σταθερή ζήτηση για φυσικά μέσα καταδεικνύουν τη διαρκή ελκυστικότητα των φυσικών μορφών μουσικής σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο. Καθώς η μουσική βιομηχανία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θέτει το generative AI και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, είναι σαφές ότι το βινύλιο και άλλες φυσικές μορφές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση και την εκτίμηση της μουσικής για τα επόμενα χρόνια.