Bitcoin αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρέθηκε σε ένα κουτί ποπ κορν

1 έτος πριν
Bitcoin

Ένα τεράστιο απόθεμα κρυπτονομισμάτων ανακαλύφθηκε σε ένα κουτί ποπ κορν μετά από έφοδο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πάνω από 50.676 bitcoins, αξίας περίπου 3,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη στιγμή της ανακάλυψης, ήταν κρυμμένα σε διάφορες συσκευές που βρέθηκαν στο σπίτι ενός hacker, ο οποίος τα είχε κλέψει από το γνωστό marketplace του dark web, Silk Road.

Ο James Zhong, 32 ετών, δήλωσε ένοχος την περασμένη εβδομάδα για τη διάπραξη απάτης τον Σεπτέμβριο του 2012, έχοντας εκμεταλλευτεί ένα κενό στο σύστημα πληρωμών του ιστότοπου. Οι πράκτορες των διωκτικών αρχών βρήκαν τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα σχεδόν μια δεκαετία αργότερα σε σκληρούς δίσκους και USB sticks στο σπίτι του Zhong.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα κρυπτονομίσματα εντοπίστηκαν «σε ένα χρηματοκιβώτιο σε υπόγειο όροφο- και σε έναν υπολογιστή που ήταν τοποθετημένος κάτω από κουβέρτες σε ένα κουτί ποπ κορν, αποθηκευμένο σε μια ντουλάπα του μπάνιου».

To κυνηγητό βρίσκονταν σε εξέλιξη 10 χρόνια, ενώ η δουλειά των αρχών δεν ήταν εύκολη εξαιτίας των μέτρων ασφάλειας που είχε πάρει ο Zhong, ο οποίος μεταξύ άλλων δημιούργησε 9 λογαριασμούς στο marketplace ενώ «κάλυπτε» τα ίχνη του περνώντας τα διαδικτυακά του ίχνη μέσα από την υπηρεσία Tor. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πως οι αρχές κατέληξαν στα ίχνη του, κάτι που ίσως δεν μάθουμε ποτέ όμως φαίνεται ότι και ο ίδιος ο Zhong συνέβαλε με μια κλήση που έκανε ο ίδιος στην αστυνομία το 2019 για να αναφέρει μία διάρρηξη «πολλών bitcoins» μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο ιδρυτής του Silk Road, Ross Ulbricht εκτίει επί του παρόντος ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ομοσπονδιακή φυλακή. Το Silk Road αποτελούσε για αρκετά χρόνια ένας ιστότοπος που μπορούσε κάποιος να βρει κάθε είδους παράνομο προϊόν αλλά και υπηρεσία, ενώ ενδεικτικό είναι ότι το διάστημα που ήταν σε λειτουργία, είχε ονομαστεί «το amazon των ναρκωτικών».

Ο Zhong με τη σειρά του αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Η καταδικαστική απόφασή του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2023.