Το ChatGPT έρχεται για τον αρχαίο υπολογιστή σου με Windows 3.1

9 μήνες πριν
wingpt interface

Αν και οι ενεργοί υπολογιστές που τρέχουν τα Windows 3.1 πρέπει να είναι ελάχιστοι παγκοσμίως, αυτό δεν σταμάτησε κάποιον να δημιουργήσει μια εφαρμογή ChatGPT για την αρχαία έκδοση των Windows. Η εφαρμογή, που ονομάζεται WinGPT, φέρνει μια βασική έκδοση των απαντήσεων ChatGPT του OpenAI σε μια εφαρμογή που μπορεί να τρέξει σε επεξεργαστή 386 της Intel. Κατασκευάστηκε από τον ίδιο προγραμματιστή που βρίσκεται πίσω από το Windle, έναν κλώνο του Wordle για το λειτουργικό σύστημα Windows 3.1 της Microsoft. Ο προγραμματιστής δήλωσε σε ένα νήμα του Hacker News ότι κατασκεύασε έναν AI Assistant για τα Windows 3.1 βασισμένο στο OpenAI API, έτσι ώστε το Gateway 4DX2-66 PC που κυκλοφόρησε το 1993 να “μην μείνει έξω από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης”.

Το WinGPT υποστηρίζει οποιαδήποτε έκδοση 16 ή 32 bit των Windows 3.1 ή νεότερη, αλλά δεν θα τρέξει εγγενώς σε εκδόσεις 64 bit των Windows.

Η εκτέλεση του ChatGPT σε πολύ παλιά συστήματα είναι δυνατή κυρίως επειδή η περισσότερη επεξεργασία γίνεται στους διακομιστές του OpenAI και όχι τοπικά, οπότε δεν χρειάζεσαι έναν σύγχρονο υπολογιστή με πολλούς πυρήνες για να το κάνεις να λειτουργήσει. Ο κύριος περιορισμός στο παλιό hardware είναι η μνήμη και όχι η επεξεργαστική ισχύς. Τα Windows 3.1 γενικά δεν κάνουν boot με περισσότερα από 256MB, και ένας υπολογιστής 386 ή 486 θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιεί μεταξύ 4MB και 8MB. Αν κάτι τέτοιο σου κάνει εντύπωση, σε ενημερώνουμε ότι η θρυλική έκδοση των Windows μπορούσε να τρέξει σε υπολογιστές ακόμα και με 1MB μνήμη (ναι MB).

Για εξοικονόμηση μνήμης, το WinGPT ζητά από το ChatGPT να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομο στις απαντήσεις του και δεν στέλνει το κείμενο προηγούμενων ερωτημάτων όταν ο χρήστης προχωρά σε νέα ερωτήματα. Αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλαίσιο προηγούμενων συνομιλιών για να ενημερώσει τις απαντήσεις του.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σύγχρονου λογισμικού που γίνεται προσπάθεια να τρέξει σε παλιές εκδόσεις 16/32bit των Windows εν έτη 2023, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου διαδικτύου είναι κρυπτογραφημένο και τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα δεν υποστηρίζουν καθόλου τα σύγχρονα πρωτόκολλα SSL/TLS. Πολλά ρετρό projects που συνδέονται με το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των browsers και των προγραμμάτων chat, βασίζονται σε κάποιο είδος μεσολάβησης για να παρακάμψουν αυτό τον περιρισμό.

Αν σε ενδιαφέρει η εφαρμογή, μπορείς να την κατεβάσεις δωρεάν από το Dialup.net.