Η αυστραλιανή διαδικτυακή εφημερίδα Ticker News αναφέρει μια πολύ περίεργη ιστορία. Για την ακρίβεια, αναφέρει ότι μια γυναίκα από τη Μελβούρνη έλαβε κατά λάθος 10,5 εκατομμύρια δολάρια από την Crypto.com.
Η γυναίκα είχε ζητήσει μια "επιστροφή" 100 δολαρίων, αλλά το γνωστό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της έστειλε κατά λάθος 10,5 εκατομμύρια δολάρια. Η γυναίκα απέκρυψε το περιστατικό από την Crypto.com και το ανταλλακτήριο χρειάστηκε περισσότερους από επτά μήνες για να αντιληφθεί το όλο πρόβλημα. Το πρόβλημα εμφανίστηκε τον Μάιο του 2021, ενώ το λάθος ανακαλύφθηκε αργότερα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα χάρη σε έναν έλεγχο της εταιρείας.
Μαζί με την αδελφή της, μάλιστα, η γυναίκα με τα χρήματα που έλαβε αγόρασε μια έπαυλη στο Craigieburn αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τη στιγμή που το χρηματιστήριο προσπάθησε να ανακτήσει τα χρήματα, αυτά είχαν ήδη μετακινηθεί και… ξοδευτεί. Τότε ακριβώς, οι δικηγόροι του ανταλλακτηρίου κίνησαν νομική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας εναντίον των δύο αδελφών για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα χρήματα. Το δικαστήριο με απόφασή του που δεν άργησε και πολύ, διέταξε την πώληση του ακινήτου και την επιστροφή των υπόλοιπων χρημάτων.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης διαπίστωσε ότι η εταιρεία φέρεται να καταχώρησε κατά λάθος τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στο πεδίο πληρωμής, αντί για το ποσό των 100 δολαρίων.
Απ' όσο είναι γνωστό, πρόκειται για μια υπόθεση μοναδική τόσο λόγω του ποσού όσο και κυρίως επειδή χρειάστηκαν επτά μήνες για να γίνει αντιληπτή. Τέτοια λάθη δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα όταν πρόκειται για απευθείας συναλλαγές P2P μεταξύ ιδιωτών, δηλαδή συναλλαγές που δεν περνούν από υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους, όπως ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.
Το γεγονός είναι ότι, σε αντίθεση με αυτή την υπόθεση, η οποία αφορά σαφώς καθορισμένες και εύκολα αναγνωρίσιμες οντότητες, οι συναλλαγές P2P από την άλλη πλευρά μπορούν να λάβουν χώρα ακόμη και μεταξύ ανώνυμων μερών. Επιπλέον, είναι μη αναστρέψιμες, οπότε σε περίπτωση σφαλμάτων που αφορούν συναλλαγές P2P για τις οποίες ο παραλήπτης δεν είναι αναγνωρίσιμος, οι πιθανότητες να λάβεις πίσω τα κεφάλαια που στάλθηκαν λανθασμένα είναι σχεδόν μηδενικές.