Ο δημοφιλής YouTuber τεχνολογίας Jeff Geerling παρουσίασε μια ενημερωμένη εκδοχή της παλιάς σύγκρισης μεταξύ της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων μέσω περιστεριού έναντι του διαδικτύου. Με τη διάδοση των υπερ-γρήγορων οικιακών συνδέσεων όπως μέσω οπτικής ίνας και με ταχύτητα 1gigabit, ίσως κανείς να περίμενε ότι το περιστέρι εν έτη 2023, θα έχανε τη κόντρα με κατεβασμένα…φτερά. Spoiler: το περιστέρι με τις κάρτες microSD υψηλής χωρητικότητας κέρδισε τον αγώνα μεταφοράς δεδομένων του Geerling με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, οι επιδόσεις του περιστεριού, ξεπερνιούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των περίπου 900 χιλιομέτρων.
Το 2009, μια νοτιοαφρικανική εταιρεία σύγκρινε την ταχύτητα μεταφοράς ενός περιστεριού που μετέφερε μνήμη USB 4 GB έναντι της υπηρεσίας ADSL της εταιρείας Telkom. Το περιστέρι παρέδωσε τα δεδομένα του σε μία ώρα και οκτώ λεπτά. Προστέθηκε μία ώρα για τη φυσική μεταφορά των 4 GB δεδομένων στον υπολογιστή. Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία ADSL είχε καταφέρει να στείλει μόνο το 4% των ίδιων δεδομένων σε απόσταση 90 χιλιομέτρων.
Στην επανάληψη του αγώνα του Geerling φέτος, πάνω από μια δεκαετία αργότερα, η εξέλιξη των περιστεριών δεν έχει αλλάξει σημαντικά όμως ο όγκος των δεδομένων ήταν σημαντικά υψηλότερος. Για να μην επιβαρυνθούν τα πουλιά με επιπλέον βάρος, ο YouTuber κατάφερε να εφοδιάσει το πουλί με τρεις δίσκους USB SanDisk Extreme PRO 1TB, με βάρος 5 γραμμάρια ο καθένας, από τους οποίους είχε διατηρήσει μόνο το chipset.
Το πουλί πέταξε για ένα 1.5 χιλιόμετρο και χρειάστηκε μόνο περίπου ένα λεπτό για να φτάσει στον προορισμό του. Από αυτό το σημείο δεδομένων και προσθέτοντας τους χρόνους μεταφοράς της μονάδας flash USB SanDisk, ο Geerling σχεδίασε ένα βασικό γράφημα μεταφοράς 3 TB για το περιστέρι. Αυτό έδειξε ότι η μεταφορά με περιστέρια μπορεί να είναι μια νικηφόρα στρατηγική σε μικρότερες αποστάσεις, έως περίπου 900 χιλιόμετρα μίλια, αλλά η διαδικτυακή σύνδεση θα επικρατήσει σε οποιεσδήποτε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Ο Geerling ήθελε να προσθέσει έναν ακόμη αντίπαλο στον αγώνα για να το κάνει πιο ενδιαφέρον. Έτσι, φόρεσε ο ίδιος μια μάσκα περιστεριού και πέταξε με αεροπλάνο για να μεταφέρει 3 TB αρχείων από το σπίτι του στις ΗΠΑ στο καναδικό κέντρο δεδομένων, που ήταν ο στόχος και της διαδικτυακής μεταφοράς. Στα γραφήματα, βλέπουμε ότι ο PiJeff τα πάει λίγο καλύτερα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά θα νικηθεί τελικά από τις διαδικτυακές μεταφορές μετά από περίπου 8.000 χιλιόμετρα.
Με το περίεργο πείραμα του, ο Geerling έδειξε ότι τα περιστέρια μπορούν ακόμη να είναι ανώτερα από τις σύγχρονες διαδικτυακές συνδέσεις σε σύντομες αποστάσεις έως 900-1000 χιλιόμετρα, χάρη στην τεχνολογία υψηλής χωρητικότητας αποθήκευσης δεδομένων. Ωστόσο, σε μεγαλύτερες αποστάσεις το διαδίκτυο εξακολουθεί να επικρατεί. Παρόλο που το πείραμα έγινε για διασκέδαση και όχι πρακτικούς λόγους, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη εξέλιξη τόσο των δικτύων όσο και της τεχνολογίας αποθήκευσης δεδομένων.
Επειδή όμως όπως και να το κάνεις, δεν είναι πρακτικό να έχεις περιστέρια, δες τι βήματα χρειάζεται να κάνεις για να αποκτήσεις Fiber To The Home!