Η Ιαπωνία πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της, καταργώντας τη χρήση δισκετών στα κρατικά συστήματα από τις 28 Ιουνίου. Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης για "πόλεμο κατά των δισκετών". Σύμφωνα με το Reuters, η Ψηφιακή Υπηρεσία της Ιαπωνίας κατάφερε να καταργήσει 1.034 κανονισμούς που απαιτούσαν τη χρήση δισκετών, με εξαίρεση μια περιβαλλοντική πρόνοια για την ανακύκλωση οχημάτων.
Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Τάρο Κόνο, υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής της απομάκρυνσης παρωχημένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των φαξ. Παρά την πρόσφατη κατάργηση, οι δισκέτες είχαν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες, με τη Sony να σταματά την παραγωγή τους το 2011. Η χωρητικότητά τους, που κυμαινόταν από 1,44MB έως 2,88MB, είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τα σύγχρονα μέσα αποθήκευσης.
Η καθυστέρηση στην κατάργηση των δισκετών δεν περιορίζεται στην Ιαπωνία. Το μετρό του Σαν Φρανσίσκο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σύστημα ελέγχου βασισμένο σε δισκέτες, με σχέδια να συνεχίσει μέχρι το 2030. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε δισκέτες 8 ιντσών μέχρι το 2019. Στον ιδιωτικό τομέα, οι δισκέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως η υφαντουργία και οι αεροπορικές μεταφορές.
Η εμμονή της Ιαπωνίας σε ξεπερασμένες τεχνολογίες αντανακλάται στην κατάταξή της στο Δείκτη Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου IMD. Το 2023, η χώρα κατατάχθηκε 32η μεταξύ 64 οικονομιών. Ο δείκτης αξιολογεί την ικανότητα και ετοιμότητα των χωρών να υιοθετήσουν ψηφιακές τεχνολογίες για οικονομικό μετασχηματισμό.
Η προσκόλληση σε παλαιές τεχνολογίες όπως οι δισκέτες δεν περιορίζεται στα μέσα αποθηκευτικού χώρου. Πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να προτιμούν τα φαξ έναντι του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μάλιστα, τα σχέδια για την απομάκρυνση των φαξ από τις δημόσιες υπηρεσίες το 2021 ματαιώθηκαν λόγω αντιδράσεων.
Η πρόσφατη απόφαση της Ιαπωνίας να καταργήσει τις δισκέτες σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της χώρας προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το εύρος και ο ρυθμός των μελλοντικών αλλαγών. Η ισορροπία μεταξύ της διατήρησης παραδοσιακών πρακτικών και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών παραμένει μια πρόκληση για την ιαπωνική κοινωνία και οικονομία.