Ερευνά σε βάθος τα ΑΤΙΑ η NASA

1 έτος πριν
ΑΤΙΑ

Τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα ή ATIA όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε στα Ελληνικά είναι συνυφασμένα δεκαετίες τώρα με τη NASA. Η τελευταία λοιπόν ανακοίνωσε πως προτίθεται να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών η οποία θα εστιάσει στην ανάλυση τέτοιου είδους εναέριων φαινομένων, εξετάζοντάς τα υπό ένα επιστημονικό πρίσμα. Η Αμερικανική Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τα φαινόμενα αυτά δεν σχετίζονται απαραίτητα με εξωγήινη παρουσία, αλλάζοντας μάλιστα και τον ορισμό τους από UFO (unidentified flying objects) σε UAP (unidentified aerial phenomena).

Της προαναφερθείσας ομάδας θα ηγηθεί ο αστροφυσικός David Spergel, έχοντας ως αποστολή την ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τα UAP καθώς επίσης και τη βελτίωση του τρόπου συλλογής τους. Το team του θα επιχειρήσει να διαπιστώσει πώς ακριβώς η NASA θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για να ενισχύσει τις γνώσεις της επάνω στα UAP και την προέλευσή τους. Ο περιορισμένος αριθμός αυτών των φαινομένων θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της αμερικανικής υπηρεσίας, όμως η επιθυμία της τελευταίας να ρίξει φως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλη.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής επιστημών της NASA, Thomas Zurbuchen, η έρευνα που θα γίνει από τον Spergel και την ομάδα του θα είναι ανοιχτή και με ελεύθερη πρόσβαση. «Ο τρόπος που τη σκεφτόμαστε στη NASA συνάδει με τις αρχές μας σε ό,τι αφορά στην ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την επιστημονική ακεραιότητα», συνέχισε. Δεν έκανε πάντως καμία τοποθέτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα του 2017 που ήθελαν το Πεντάγωνο να έχει ανάψει το πράσινο φως για ένα μυστικό πρόγραμμα με στόχο την ανάλυση διαφόρων μυστηριωδών φαινομένων που είχαν αναφέρει πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η αίσθηση που υπάρχει στην υπηρεσία πάντως είναι πως αυτού του είδους τα εναέρια φαινόμενα δεν έχουν να κάνουν με εξωγήινους. Ας μην ξεχνάμε ότι η NASA είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του εναέριου χώρου των ΗΠΑ μεταξύ άλλων ενώ πέραν του διαστήματος, στη δικαιοδοσία της εμπίπτει και η αεροναυτική.