Η «πειρατεία» φαίνεται πως έχει άμεση σχέση με την τσέπη μας τελικά. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους πειρατές αλά Jack Sparrow (μαύρη σημαία, γάντζο αντί για χέρι κλπ) αλλά σε όσους αρέσκονται να βρίσκουν κατ’ αυτόν τον τρόπο λογισμικό, video games και λοιπό περιεχόμενο (ξέρεις εσύ, ταινίες, μουσική, σειρές κ.α.). Αυτού του είδους η «πειρατεία» λοιπόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τσέπη μας. Εσύ μπορεί να το ήξερες (ένας «φίλος» σου έχει γλιτώσει πολλά χρήματα με τον όχι και τόσο νόμιμο κάργα παράνομο αυτό τρόπο) όμως να που πλέον έρχεται να το επιβεβαιώσει με κάθε επισημότητα και ολόκληρη έρευνα.
Όπως καταλήγει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βαλκανικό Περιοδικό Κοινωνικών Επιστημών (Balkan Journal of Social Sciences), τα υψηλά επίπεδα πειρατείας συνδέονται με χαμηλότερη θέση στον δείκτη φτώχειας. Η έρευνα εστίασε στις οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών και κρατών της Λατινικής Αμερικής για την περίοδο 2003 με 2017 και για τη εξαγωγή των αποτελεσμάτων της, δημιουργήθηκε ένας «δείκτης πειρατείας» (χρήση πειρατικού λογισμικού ή απώλειες πωλήσεων κατά κεφαλή).
Η έρευνα αναφέρει ότι δεν ισοδυναμούν όλες οι λήψεις πειρατικού λογισμικού με διαφυγόντα κέρδη. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αναφορά το ότι το παράνομο κατέβασμα ενός ακριβού λογισμικού «ανοίγει πολλές φορές μια πόρτα διαφυγής από τη φτώχεια», με τον χρήστη να κατακτά δεξιότητες τις οποίες δεν θα μπορούσε να κατακτήσει με άλλο τρόπο. Στη συνέχεια τις δεξιότητες αυτές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει μια επιχείρηση ή να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας, κάτι που διαφορετικά ίσως να μην ήταν ακατόρθωτο αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.
«Υπάρχει μία στατιστικά αξιοσημείωτη σχέση αντίστροφης αναλογίας μεταξύ της χρήσης πειρατικού λογισμικού και της φτώχειας και στα έξι χαρακτηριστικά φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές της Λατινικής Αμερικής», αναφέρεται στην έρευνα. Η σχέση μάλιστα μεταξύ των δύο παραμένει ως έχει ακόμα κι όταν άλλοι παράγοντες όπως το κόστος της δημόσιας υγείας ή τα επίπεδα ανεργίας, αλλάξουν, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς των ερευνητών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μελέτη δεν εξετάζει την αντίστροφη σχέση, το πώς δηλαδή ενδεχόμενη μείωση της φτώχειας επηρεάζει τα επίπεδα της πειρατείας.
Ακόμα και χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση πάντως, η σχέση πειρατείας-οικονομίας -έστω και με τρόπο εντελώς ανορθόδοξο- ήταν αν μη τι άλλο γνωστή. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να δώσει τα χρήματα που κοστίζουν προγράμματα τύπου Premiere και Photoshop...