Το FACEBOOK app μπορεί να εξαντλήσει κρυφά την αυτονομία του smartphone σου, ισχυρίζεται πρώην υπάλληλος

1 έτος πριν
FACEBOOK app

Δεν λείπουν οι διαμάχες όταν πρόκειται για το FACEBOOK, από τη συλλογή των προσωπικών σου δεδομένων στα smartphones μέχρι την ανταλλαγή δεδομένων με αναξιόπιστα τρίτα μέρη και πολλά άλλα. Τώρα, η πλατφόρμα κατηγορείται ότι μπορεί να “σκοτώσει” κρυφά τη μπαταρία του smartphone σου.

Ο πρώην υπάλληλος και επιστήμονας δεδομένων George Hayward δήλωσε στη New York Post ότι το FACEBOOK μπορεί να εξαντλήσει με κρυφό τρόπο τη μπαταρία του τηλεφώνου σου στο πλαίσιο των λεγόμενων πρακτικών "αρνητικών δοκιμών". Η αρνητική δοκιμή είναι μια μορφή δοκιμής λογισμικού που εφαρμόζει απροσδόκητες συμπεριφορές και συνθήκες σε μια εφαρμογή ή ένα λογισμικό για να δει πώς αυτό τις αντιμετωπίζει.

«Ανέφερα στη διευθύντρια ότι αυτό μπορεί να βλάψει κάποιον» και εκείνη μου απάντησε ότι «βλάπτοντας λίγους μπορούμε να βοηθήσουμε τις μεγαλύτερες μάζες», ανέφερε ο Hayward σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αρνητικές δοκιμές. Ο επιστήμονας δεδομένων κατέθεσε μήνυση, η οποία έκτοτε αποσύρθηκε, καθώς υποχρεούται να προσφύγει σε διαιτησία, δήλωσε ο δικηγόρος του στο πρακτορείο.

Ο πρώην εργαζόμενος πιστεύει ότι το FACEBOOK συμμετείχε σε αρνητικές δοκιμές επειδή φέρεται να του δόθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο εκπαίδευσης με τίτλο "Πώς να εκτελείτε προσεκτικά αρνητικές δοκιμές", το οποίο περιείχε παραδείγματα αρνητικών δοκιμών. Δυστυχώς, δεν αποκάλυψε κανένα παράδειγμα στο έγγραφο.

Οι αρνητικές δοκιμές γενικά δεν είναι απαραίτητα μια αμφιλεγόμενη πράξη, καθώς οι εταιρείες πρέπει να δοκιμάζουν διεξοδικά το λογισμικό τους σε διάφορα σενάρια. Ωστόσο, φαίνεται ότι το FACEBOOK ξεπέρασε τα όρια σε μεγάλο βαθμό, εάν εξαντλούσε σκόπιμα τις μπαταρίες των τηλεφώνων των χρηστών στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής.

Ο Hayward επιχειρηματολόγησε συγκεκριμένα ότι η εσκεμμένη εξάντληση της μπαταρίας του τηλεφώνου ενός χρήστη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του σε περιπτώσεις που θα χρειαζόταν να επικοινωνήσει με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η πρακτική αυτή θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την υποβάθμιση της μπαταρίας, αναγκάζοντας τους χρήστες να φορτίζουν το τηλέφωνό τους πιο συχνά.