Το φάντασμα του Κίεβου: Πρόσφατο «ντοκουμέντο» ήταν πλάνο από videogame

2 έτη πριν
Το φάντασμα του Κίεβου

Έχει καταρρίψει μισή ντουζίνα ρωσικά αεροσκάφη και είναι σύμβολο αντίστασης των Ουκρανών, στον πόλεμο που μαίνεται ενάντια στη Ρωσία. Όμως… υπάρχει; Ο λόγος για το «Φάντασμα του Κίεβου», έναν μυθικών διαστάσεων πιλότο μαχητικού MiG-29 που φέρεται να κυριαρχεί στους αιθέρες πάνω από την Ουκρανία.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε από διάφορους λογαριασμούς στο Facebook το «Φάντασμα» πολεμούσε και κατέρριπτε ρωσικά μαχητικά με χαρακτηριστική ευκολία, ενισχύοντας το μύθο του. Όμως όπως σύντομα αποκαλύφθηκε, το συγκεκριμένο βίντεο ήταν προϊόν μυθοπλασίας, αν και έχοντας τη γνώση αυτή, παραμένει αληθοφανές όσες φορές κι αν το παρακολουθήσει κανείς.

Πρόκειται για το παρακάτω βίντεο (YouTube) που αναρτήθηκε σε ένα κανάλι φαινομενικά άσχετο με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ο κάτοχος του οποίου αναρτά βίντεο που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο εν γένει κι όχι απαραίτητα με τον συγκεκριμένο.

Το βίντεο προβάλλει ένα μαχητικό που πολεμά και κατατροπώνει άλλα μαχητικά στον αέρα, ενώ δεν φαίνεται κάποιο χαρακτηριστικό όπως η τοποθεσία, κάποια σημαία ή κάτι που να βοηθήσει τον θεατή να κατανοήσει πού ακριβώς εκτυλίσσεται η σκηνή.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για πραγματική σκηνή, αλλά για κάτι που δημιουργήθηκε σε ένα videogame με εκπληκτική αληθοφάνεια και ποιότητα. Το “DCS World” ή “Digital Combat Simulator World”, ένα δωρεάν παιχνίδι εξομοίωσης που περιλαμβάνει δεκάδες πολεμικά οχήματα εδάφους, αέρος και θαλάσσης, άλλα οπλικά συστήματα και περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα. Η συγκεκριμένη σκηνή λοιπόν, είναι προϊόν του DCS World.

Η όλη σύγχυση φαίνεται να προκλήθηκε από τον τίτλο του βίντεο, που είναι ο εξής: “GHOST OF KIEV KILL | dogfight between Ukrainian MiG29 and Russian Su27 simulated in DCS World”. Ο κάτοχος του καναλιού, λοιπόν, μάλλον επινόησε ένα δικό του σενάριο μάχης με πρωταγωνιστή το «Φάντασμα του Κίεβου» και του έδωσε (ψηφιακή) σάρκα και οστά μέσω του DCS World, το οποίο μεν αναφέρεται στον τίτλο του βίντεο, όμως πολλάκις αναρτήθηκε στο Facebook χωρίς τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια κι έτσι δημιουργήθηκε η ψευδής εντύπωση πως είναι πραγματικό ντοκουμέντο.

Ενδεχομένως το «Φάντασμα» να είναι υπαρκτό πρόσωπο, ενδεχομένως όχι, όμως είναι βέβαιο πως το συγκεκριμένο βίντεο σίγουρα δε βοηθάει να φτάσουμε πιο κοντά στην αλήθεια.